Klaus Iohannis: „Capitală Culturală nu înseamnă un festival”

400

Preşedintele României, Klaus Iohannis, aflat luni la Timişoara a avut o întâlnire şi cu membri Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021. Primul om al statului a venit mai mult în calitate de fost primar al Sibiului, care a câştigat prestigiosul titlu în 2007. Iohannis a avut mai multe sfaturi pentru autorităţile timişorene şi pentru mediul de afaceri în pregătirea oraşului pentru anul 2021.

Iohannis nu s-a abţinut de la a face o paralelă cu alt oraş candidat, Cluj-Napoca.

„Dacă cineva crede că o capitală culturală este un singur festival se înșeală. O capitală culturală este un mega proiect care poate fi apreciat la justa lui valoare după ce trece. Gândiți-vă că o olimpiadă ține două săptămâni. O capitală ține 52 de săptămâni, iar publicul se așteaptă ca în fiecare zi totul să fie la superlativ. Mie mi se pare foarte important să existe și proiecte cu tradiție, dar să apară și highlight-uri noi, create pentru capitală culturală, de la festivaluri mici, la evenimente foarte mari. O să găsiți mixul care se adresează majorității locuitorilor și vizitatorilor. Dacă apar numai evenimente mari, artiștii vor fi frustrați, la fel cum se întâmplă și dacă apar doar festivaluri mici. Mixul cultural face farmecul Capitalei Culturale Europene”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele şi-a împărtăşit propria experienţă de primar al unui oraş candidat şi câştigător al titlului de Capitală Culturală.

„Cel mai important lucru, după părerea mea, este a definitiva programul și această etapă ați făcut-o cu succes. Știți unde vreți să mergeți. La fel de importantă este pregătirea pentru proiectul propriu-zis și aici e bine să ținem cont de faptul că este un proiect complex și deja, dacă definim cadrul, vedem că e nevoie de foarte multe lucruri pentru a pregăti acest proiect, așa cum a zis și domnul «primar general cultural». Am văzut că s-au făcut foarte mulți pași hotărâți în privința asta. Este important să convingeți guvernanții să vă dea ceva sprijin. Cel mai vizibil sprijin sunt banii, dar nu doar banii contează. La fel de importante sunt și alte entități guvernamentale care să vă ajute să creați cadrul național pentru această capitală. Esența unei Capitale Culturale Europene rămân oamenii. Există o latură locală, națională și europeană, iar din acest punct de vedere Timișoara are ce arăta”, a mai declarat preşedintele ţării.

Ultima oprire a preşdintelui va fi la Centrul Oncogen, de la ora 17:00.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ