Kelemen Hunor, rezervat în privința moțiunii de cenzură VIDEO

52

Liderul formațiunii ce reprezintă interesele maghiarilor în Parlament, Kelemen Hunor, a făcut o scurtă vizită în filiala timișean a UDMR. Unul dintre subiectele fierbinți la care s-a făcut referire este moțiunea de cenzură ce a fost depusă la Parlament. Măsura ar trebui să ducă la căderea actualului Guvern condus de Viorica Dăncilă.

În opinia lui Kelemen Hunor șansele de cădere sunt destul de neclare. Foarte mulți factori contribuie la căderea sau rămânere actualului guvern. Dacă s-ar fi depus moțiune imediat în prima zi a actualei sesiuni la început de septembrie șansele ar fi fost mult mai mari. Ar fi nevoie de 233 de voturi pentru înlăturarea actualei echipe guvernamentale a PSD-ului. Până acu au susținut prin semnătură actul 237 de aleși. Lipsa a doar a câtorva sau unele schimbări de opinie fac ca totul să fie foarte nesigur.

Dacă se votează sâmbăta, așa cum există o posibilitate, o parte din aleși ar putea să lipsească din București. Sunt fie plecați în teritoriu fie chiar peste hotare. Se știe că unii parlamentari s-au anunțat pe sâmbătă că vor fi la Bruxelles. Deci totul este „o nesiguranță” chiar dacă Kelemen este unul din fervenții susținători ai moțiunii. Discuțiile și negocierile sunt asemuite cu un balet ciudat. „Eu văd că deja am început un balet”, a definit neîncrederea sa parlamentarul. „Sâmbătă se încearcă dezbaterea moțiunii. Cred că trebuia dezbătută demult, la 1 septembrie. Nu înțeleg motivul pentru care au întârziat această moțiune. Există 237 de semnături, dar este nevoie de 233 de voturi. Am semnat moțiunea de cenzură. Am semnat și vom vota și în această sesiune parlamentară. Trebuie discutat foarte serios – dacă trece moțiunea de cenzură ce urmează după moțiunea de cenzură. Eu văd două etape – un guvern politic, nu tehnocrat, condus de cineva care este în stare să creeze o majoritate. Ce se va întâmpla pe termen lung? Toate discuțiile trebuie puse într-o perspectivă de opt ani, cel puțin, trebuie văzut dacă există voință politică, lideri pentru următorii ani…

Noi ( UDMR) nu vrem la guvernare. Eu văd cu nesiguranță discutarea moțiunii de cenzură, pentru că eu văd că deja am început un balet. Am auzit că unii au plecat din țară, cei care au semnat moțiunea de cenzură, pentru că nu știau că va fi sâmbătă. Unii sunt în delegații la Bruxelles sau alte delegații și nu au cum să se întoarcă sâmbătă, de aceea sâmbătă ar fi un vot destul de previzibil. Am auzit că cei din PMP au plecat sau pleacă la Bruxelles, cei din Pro România pleacă o delegație. Dacă lipsesc cinci, salut. Aici nu ai o marjă de manevră. De aceea simt o nesiguranță. La început de septembrie ar fi fost mult mai bine să fie depusă moțiunea”, a explicat scepticismul său, Kelemen Hunor.

LĂSAȚI UN MESAJ