Justiția lovește în mafia vameșilor din Banat! Primele hotărâri definitive ale instanței

2294

Doi polițiști de frontieră și un vameș au fost condamnați definitiv de Curtea de Apel Timișoara la șase ani de pușcărie după ce au facilitat și protejat trecerea unui microbuz cu peste 1,6 milioande de țigarete cu timbru de Serbia sau Macedonia. În urmă cu ceva ani, tot acolo, DGA făcea un adevărat desant iar polițiștii și vameșii au fost duși la București cu elicopterele. Din acel lot, niciunul nu a primit vreo pedeapsă cu executare, toți fiind condamnați cu suspendare de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție!

Curtea de Apel Timișoara a respins miercuri, 10 octombrie 2017, apelul formulat de cei doi polițiști de frontieră, Ion Daniel Toc și Tamaș Rija-Grigoraș și de către vameșul Laurian Crecană împotriva sentinței Tribunalului Caraș-Severin, care îi condamnase la pușcărie cu suspendare, dar a admis apelul DNA.

Instanța l-a găsit pe Tamaș Rija-Grigoraș vinovat de “complicitate la contrabandă în condiții agravante” și l-a condamnat la 6 ani de pușcărie și interzicerea unor drepturi. La fel și pentru colegul său, Ion Daniel Toc, găsit vinovat de ”complicitate la contrabandă în condiții agravante” și ”abuz în serviciu…faptă asimilată celor de corupție”, care a fost condamnat la 5 ani de închisoare și un spor de un an, urmând să execute 6 ani de detenție și interzicerea unor drepturi, sentință care i s-a aplicat și vameșului Laurian Crecană.

Cei trei au fost trimişi în judecată de către DNA, fie pentru abuz în serviciu, fie pentru complicitate la contrabandă. Căzuţi în plasa procurorilor după ce s-ar fi făcut că nu văd un microbuz ticsit cu ţigări de contrabandă care a intrat în ţară pe la Naidăş, cei trei au ajuns să fie judecați pentru corupție în primă instanță de către Tribunalul Caraș-Severin, după ce judecătorul de camera preliminară a confirmat rechizitoriul și acuzațiile procurorilor DNA. Inițial, atât poliţistul de frontieră Daniel Toc, cât şi vameşul Laurian Crecană susțineau altceva decât ceea ce reiese din rechizitoriu, iar afirmațiile lor au fost întărite şi de contrabandistul sârb Dejan Draskic, care a trecut prin vamă nestingherit de nimeni. Ba dimpotrivă, chiar escortat de oamenii cu epoleți. Cu toţii au negat că microbuzul condus de sârb ar fi trecut prin Vama Naidăş încărcat până la refuz cu tutun. Experimentul făcut de anchetatori a demontat afirmaţiile celor incriminaţi. Martorii audiați în dosar au confirmat și ei implicarea polițiștilor și vameșului în contrabandă: „țigările erau în cartușe, nu în baxuri și erau extrem de bine stivuite și aranjate”. Iar cetăţeanul sârb, deşi a susţinut că nu a mai ieşit din România, a fost trădat de telefonul mobil, reţelele din Serbia accesând telefonul acestuia în perioada de timp cât Draskic susținea că ar fi fost în România.

Închisoare cu suspendare

Tribunalul Caraș-Severin i-a găsit vinovați pe toți trei și i-a condamnat la câte 3 ani de pușcărie cu suspendare, pe o perioadă de încercare de 6 ani. De asemenea, instanța le-a mai stabilit, ca pedeapsă complementară interzicerea unor drepturi, mai puțin dreptul de a alege. Sentința Tribunalului Caraș-Severin nu era definitivă, în schimb cea a Curții de Apel Timișoara este definitivă.

S-au predat pentru a fi încarcerați

Cei trei s-au prezentat miercuri, 11 octombrie, la Poliția Oravița și IPJ Caraș-Severin pentru a fi încarcerați.

Cum a început totul

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Tămaș Rija Grigoraș, șeful Detaşamentului de Intervenţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Naidăş, județul Caraș-Severin, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la contrabandă,

TOC ION DANIEL, agent de poliţie în cadrul Sectorului Politiei de Frontieră Naidăş, județul Caraș-Severin, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

– complicitate la contrabandă,

CRECANĂ LAURIAN, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Naidăş, județul Caraș-Severin, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– complicitate la contrabandă.

La data de 16 ianuarie 2014, Toc Ion Daniel, în calitate de agent de poliţie în cadrul Sectorului Politiei de Frontieră Naidăş, județul Caraș-Severin, şi-a încălcat deliberat atribuţiile de serviciu, în sensul că a permis ieşirea din ţară a unei persoane care conducea o autoutilitară cu numere de înmatriculare false, fără a implementa acest lucru în baza de date.

În noaptea de 17/18.01.2014, inculpații Toc Ion Daniel și Crecană Laurian, în calitate de agent de poliţie respectiv lucrător vamal în cadrul Punctului de Frontieră Naidăș, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, au permis intrarea în țară a persoanei respective, cu același autovehicul în care se afla cantitatea de 1.660.000 țigări de contrabandă. În acest caz, inculpații au simulat efectuarea unui control și nu au implementat în bazele de date intrarea în tară a autoutilitarei.

Polițist de frontieră antemergător

Cei doi funcționari publici au beneficiat și de ajutorul inculpatului Tămaş Rija Grigoraş care a efectuat demersuri în vederea procurării autoutilitarei cu care au fost transportate ţigările și a asigurat atât protecţia pe parcursul deplasării, având rolul de antemergător, cât și locul de descărcare a ţigărilor la domiciliul său.

Ca urmare a acestei activități infracționale a fost creat un prejudiciu total de 954.562 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru persoana care a transportat țigările. Direcţia Regională Vamală – Biroul Vamal Caraş-Severin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 954.562 lei.

Cap de afiș pentru presă

Fapta celor trei dar și a șoferului sârb, care a fost judecat de către instanțele din Serbia, a ținut mai mereu prima pagină a presei, fapt ce i-a enervat peste măsură pe cei trei funcționari din PTF Naidăș. De la arestarea preventivă și până la judecarea pe fond a cauzei, presa a fost mai tot timpul prezentă în sala de judecată, fapt ce i-a determinat pe aceștia, la un moment dat, să șicaneze și presa!

Crecană s-a dezlănțuit chiar pe holul Tribunalului

Lucrurile au luat-o cu totul razna la frontiera cu Serbia, acolo unde uniformele de oameni ai legii au ajuns să fie îmbrăcate de tot felul de interlopi, de golani și infractori cu pedigree. Practic, securitatea graniței a devenit responsabilitatea unor adevărate grupuri infracționale organizate!

Banii se întorc cu lopata la Vama Naidăș, activitatea infracțională dovedită de instanțele de judecată și descrisă în rechizitoriile procurorilor fiind desprinsă parcă din filmele americane. Totul e posibil după ce, în ultimii ani, statul român a trimis la frontiera cu Serbia adevărați infractori ce au statutul de polițiști de frontieră sau de vameși. Procurorii Direcției Generale Anticorupție au făcut spectacol când au ridicat elicoptere și autocare întregi de oameni ai legii corupți, dar fenomenul nu s-a oprit niciodată. Așa cum rețin procurorii, în Vama Naidăș a continuat contrabanda cu tutun sârbesc făcută cu microbuzul și chiar cu tirul. Și nu de oricine, ci chiar de către polițiștii de frontieră și vameșii de aici. Într-un dosar de corupție în care sunt judecate astfel de fapte apar numele polițiștilor de frontieră Ion Daniel Toc și Rija Grigoraș Tămaș, dar și al lucrătorului vamal Laurian Crecană. Toți trei s-au aflat ieri în sala de judecată de la Tribunalul Caraș-Severin. La ieșire, oamenii legii și-au arătat adevărata față! Gesturi golănești, violente și de intimidare, limbaj suburban și calomnios, toate pe holul instanței, în fața jandarmilor care asigură liniștea și ordinea și în fața camerelor de supraveghere. Fără niciun fel de jenă, de frică de răspundere, ci cu un tupeu golănesc.

Ieșit primul din sala de judecată, vameșul Laurian Crecană a venit glonț către jurnaliști, încercând să-i lovească pe doi dintre ei, iar celui de-al treilea i-a adresat cuvinte jignitoare. Doar intervenția promptă a jandarmilor a oprit loviturile acestuia, totul limitându-se la îmbrâncirea jurnaliștilor. Ion Daniel Toc s-a limitat doar la cuvinte jignitoare și calomnioase adresate jurnaliștilor: „Marș, bulangiule! Poponarule!”, a strigat polițistul de frontieră pe holurile Tribunalului Caraș-Severin.

Și mai scandalos este altceva. Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara tolerează astfel de manifestări și nu e deloc interesat să constate dacă polițistul Toc și vameșul Crecană au șters pe jos cu uniforma și reputația de om al legii. Purtătorul de cuvânt al ITPF Timişoara de atunci, inspectorul Petru Nicola, a îndrumat sec spre depunerea unei sesizări, că doar nu e nimeni în măsură din Poliția de Frontieră să comenteze comportamentul celor doi polițiști inculpați!

La Moravița și Naidăș doar spectacol regizat de DGA?!

Nu la fel de dur, deși chiar cu mai multe asemenea fapte la activ, au fost condamnați și polițiștii de frontieră și vameșii din Loturile Moravița și Naidăș. Dacă în lotul Moravița au fost și câteva condamnări cu executare, în Lotul Naidăș totul a fost cu suspendare, asta și pentru că, probabil, soția primprocurorului Cristinel Mihăilă de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița, pensionat între timp, era printre cei acuzați.

Daniel Toc, un polițist cu lipici la bani

Rumoare mare printre frontieriști, nemulțumiți nevoie mare că tocmai aceia colegi ai lor cu bube în cap au fost alești, de șefi ori de sistem, să fie promovați sub diverse forme, iar ei, cei care doar muncesc și își văd de treabă, nu sunt văzuți și promovați. Și ei ne amintesc de câțiva polițiști de frontieră care, cu ceva vreme în urmă, au părăsit PTF Naidăș pe ușa din dos.

Nu, nu la lotul elicopterul se referă, cu asta s-au resemnat deja, ci la altă echipă pentru care se pare că ieșirea pe ușa din dos a fost de tare bun augur, chiar dacă unii așteaptă sentința pentru corupție, căci întreaga tură de atunci, extrem de prietenoasă și bine sudată, în frunte cu șeful de tură Petrișor Tarla cu șeful de tură Dorin Covăsală și cu lucrătorul de pe sensul de intrare în România, țapul ispășitor Ion Daniel Toc.

”Parcă ne aducem aminte cum a fost găsită la Oravița o camionetă cu 80.000 de pachete de țigări care, chipurile, au apărut din neant, taman în fața casei unui polițist de frontieră (strigat de prieteni Ghighi). Știți că se spune că ar fi încercat să ofere 16.000 de euro colegilor săi ca să nu se observe microbuzul?” ni se spune. Dacă ne luăm după declarațiile celor implicați este un nou caz Triunghiul Bermudelor pe invers, adică aici nu dispar ci apar țigarete cu timbru de Serbia! Asta se întreabă și procurorii DNA: cum să fi trecut camioneta prin PTF Naidăș? Care să fie misterul?

Dacă unii explică prin instanță cum ei, ceilalți cică ar fi bine ”di tăt”. Dorin Covăsală este criminalistul STPF Caraș-Severin iar Petrișor Tarla a fost mutat și el, bine-mersi, tot șef de tură, dar la Grădinari. Și, chiar dacă a ieșit pe ușa din dos de la PTF Naidăș, pare că norocu-i surâde și, cum știe să și promită frumos, Petrișor a ajuns și președintele Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră, filiala Caraș-Severin. Și știți pe cine a pus la banii frontieriștolor? Adică trezorier? Da, ați ghicit, chiar pe cercetatul și judecatul Ion Daniel Toc! Omul responsabil cu accesul la STPF CS dar și la banii sindicatului…

Din păcate pentru Covăsală, odată cu trimiterea în judecată a lui Toc DNA a disjuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița și un dosar pentru alte trei persoane, printre care și acest Covăsală.

Începând o viață nouă, Tarla s-a străduit la Grădinari să nu se afirme cu nimic, s-a făcut mic și ascultător, cum a fost sfătuit: să stea cuminte ca să fie bine. Și iacătă că vine și vremea aia: omul a ajuns adjunct de șef de sector la Grădinari și este în ”vizorul” șefilor pentru o revenire la Naidăș. Adică exact de acolo de unde a ieșit pe ușa din dos. Echipa sa a reușit adevărate performanțe, anonime spun răutăcioșii, dar nu cred că salariile alea de excelență au venit așa, fără suport. Ca să nu mai vorbim de promovările din corpul agenților în cel al ofițerilor, avansări chiar înainte de termen și doar pentru o parte dintre polițiști. Dar na, deși se vede din avion blatul cu fosta echipă de conducere a ITPF Timișoara, ceilalți lideri de sindicat spunând și că Petrișor are calități reale de viitor șef de sector chiar la Naidăș! Oare mutarea să fie pentru un alt caz Triunghiul Bermudelor din zona Vrani-Vărădia unde veteranii, zic cârcotașii, își cam fac de cap?! Încurcate sunt căile poliției de frontieră cărășene!

LĂSAȚI UN MESAJ