Joi, legendara Tarja Turunen cântă la Timișoara!

343

Un vis al timișorenilor iubitori de symphonic metal se va împlini joi, 2 februarie. De la ora 20, sala Filarmonicii Banatul (sala Capitol) va găzdui concertul solistei finlandeze Tarja Turunen.

Născută la 17 august 1977, la Kitee, o localitate din sud-estul Finlandei, aproape de granița cu Rusia, la trei ani interpreta cântecul ”Enkeli taivaan” în biserica din orășelului natal, iar apoi a studiat muzica clasică în cadrul Academiei Sibelius din Kuopio și a Universității de Muzică din Karlsruhe.

Soprană lirică, pianistă și compozitoare, abordând genurile symphonic rock, symphonic metal, classical crossover și power metal, dar cântând și la festivaluri de operă, Tarja s-a consacrat ca și solistă, între 1996-2005, a celebrei trupe finlandeze de symphonic metal Nightwish, trupă a cărei cofondatoare a fost. ”Nemo”, ”Wish I Had an Angel”, ”Walking in the Air”, epocala ”Sleeping Sun”, apoi, fără Tarja, ”Bye Bye Beautiful”, sunt printre cele mai cunoscute piese Nightwish.

În 2005, lumea metalului muzical era șocată: Nightwish renunța la Tarja. Solista își începea cariera solo, concretizată prin albumele ”Henkäys Ikuisuudesta” (2006), ”My Winter Storm” (2007), ”What Lies Beneath” (2010), ”Colours in the Dark” (2013), ”The Shadow Self” (2016).

Tarja a colaborat și cu Within Temptation, Beto Vázquez Infinity, Scorpions, Doro, Schiller, Martin Kesici, Mike Oldfield, Kipelov, Noche Escandinava, Harus, Beauty and the Beat, Outlanders.

A fost nominalizată în 2006 la categoria ”Solistul anului” din cadrul Premiilor Emma, iar în 2009 a fost desemnată ” Cea mai bună și frumoasă voce” la Premiile MFVF. A colaborat cu casele de discuri Universal, NEMS Enterprises, Earmusic.

Tarja a mai concertat în România în 2004, 2005 (în ambele cazuri de câte două ori, câte o dată cu Nightwish), 2009, 2011, 2012, 2014 și 2015, la București și Sibiu.

Evenimentul de la Timișoara face parte din turneul de promovare al ultimului album, ”The Shadow Self”. La acest album, Tarja a colaborat cu fratele ei, Toni Turunen, cu artistele Alissa White Gluz și Sharon den Adel, iar la mixaj cu Tim Palmer, care și-a mai pus amprenta asupra discurilor lui Robert Plant, Ozzy Osbourne, HIM, Tin Machine (trupa lui David Bowie) și mulți alții.

A doua zi, în 3 februarie, Tarja va fi la Sala Palatului din București.

LĂSAȚI UN MESAJ