Jandarmii bănățeni merg la petrecerile de rugă-VIDEO

243

Așa cum a promis cu puțină vreme în urmă, Inspectoratul Județean de Jandadarmi a făcut un scurt, dar foarte documentat, bilanț al întregii lor activități din jumătatea de an scursă.

Din întreaga inșiruire de date, cel mai îmbucurător este faptul că, față de perioada asemănătoare din anul trecut, au scăzut puțin faptele negative, mai cu seamă cele grave sau cu violență. Semn că jandarmii chiar reușesc să controleze fenomenele sociale la care sunt parte. Este și meritul muncii nevăzute, dar dificile de educație și prevenție. Poate nu este așa de spectaculos să vezi un jandarm discutând cu tinerii și împărțind pliante decât unul ce dă amenzi și confiscă unele bunuri. Dar, pe termen lung, este o investiție într-o lume ceva mai civilizată.

În cifre simple și seci se pot traduce cele șase luni în cateva repere.
S-au executat 2306 misiuni de ordine publică la care s-au aplicat 1009 sancțiuni contravenționale dintre care 9847 au fost amenzi. Cu acest prilej au fost confiscate bunuri de 56680 de lei. Au fost constatate 101 infracțiuni cu 165 de autori.

Nu mai puțin de 561 de manifestări au fost asigurate de jandarmi în aceste șase luni. Ceea ce este impresionant, adică o medie de peste 3 evenimente pe zi. Acestea au fost destul de diferite de la manifestări de protest, culturale, artistice, sportive, religioase sau chiar vizite oficiale. La acestea au participat 3251 luptători specializați.

Militarii în albastru s-au implicat și în combaterea comerțului ilegal cu produse ce ar fi trebuit să fie accizate. De asemenea, taierile ilegale de păduri și braconajul au fost în atenția lor. Misiuni punctuale pe aceste teme au avut loc în număr de 85, cu aplicarea a 97 de sancțiuni contravenționale. Cu o valoare de 96500 de lei. La aceste acțiuni au fost confiscate 138 de metri cubi de lemne. Pentru a mai tempera infractorii, jandarmii au luat masuri de confiscare a materialelor ce au folosit la aceste tăieri ilegale de la fierăstraie mecanice până la mijloacele de transport.

Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că un număr de peste 1600 de jandarmi au aplicat 896 de mandate de aducere.

Pe lângă aceste feluri de misiuni jandarmii timișeni au mai executat și paza și protecția instituțiilor în sumă totală de 6430 misiuni cu un efectiv de peste 15000 de militari.

Poate cei mai spectaculoși în acțiune sunt cei ce sunt specializați în evenimente de combaterea terorismului. In o lună și doar câteva zile au luat parte la 204 ieșiri pe teren. Din fericire, nu a fost cazul niciunui eveniment ce poate fi categorisit ca fiind de terorism, dar au adus un plus de imagine pozitivă inspectoratului. Dar în timpul misiunilor au reușit să prindă o mulțime de infractori de alte categorii.

Este de menționat că jandarmii participă la patrule mixte cu polițiștii. Iar în zona de frontieră intăresc echipele de poliție de frontieră pe cele mai vulnerabile sectoare de graniță unde sunt semnalate valuri, valuri de migranți din toată lumea.

În perioada imediat următoare în toate localitățile bănățene se vor sărbători celebrele rugi atât de pline de culoare și tradiție. Acolo vor fi și jandarmii. Dar nu la petrecere, ci la menținerea unui climat de liniște și pentru a izola rapid pe cei puși pe scandal.

LĂSAȚI UN MESAJ