Istoria pantofilor pentru bărbați, din 1940 până astăzi

24

De multe ori, ne gândim la pantofi pentru bărbați ca fiind banali și simpli, dar ați fi surprinși de cât de mult s-au schimbat aceștia, chiar și în ultimii 100 de ani. În acest articol, ne uităm la câteva dintre tendințele cheie în materie de încălțăminte bărbătească care au modelat pantofii pentru bărbați de astăzi, evaluând ce a influențat principalele stiluri și tendințe din fiecare epocă.

Anii 1940

În mod surprinzător, războiul a avut un efect masiv asupra modului de producere a pantofilor, afectând astfel stilurile și materialele din care au fost confecționați.

Pielea era disponibilă în cantitate redusă și era raționalizată, astfel încât cumpărarea unei perechi de pantofi din piele pentru bărbați ar fi folosit timbrele de rație ale unei familii timp de o lună. În schimb, pantofii din țesătură nu erau raționalizați și, deși nu rezistau prea mult, erau alegerea populară și necesară.

Chiar și când s-a încheiat războiul, aprovizionarea cu piele era limitată, astfel încât orice pantofi din piele trebuia să poată rezista uzurii zilnice timp de ani de zile.

Când pielea a început să fie din ce în ce mai disponibilă, Oxfords erau cea mai populară alegere în scopuri de modă. Aveau adesea un toc gros, tălpi late și cusături groase în jurul pantofului. De obicei aveau vârf destul de lat, care se potrivea costumelor cu picioare largi ale perioadei. Paleta de culori pentru pantofi pentru bărbați din acest deceniu era de obicei banală, preponderent maro și negru.

Anii 1950

În ultimii ani, moda și stilul anilor 50 au devenit din ce în ce mai întâlnite, pe măsură ce se întorc influențele acestui deceniu în tendințe.

Moda devenise mai mult ceva de care oamenii puteau să se bucure, odată ce austeritatea războiului se încheiase. Există mai multe stiluri de pantofi care își au rădăcinile în acest deceniu, dintre care multe le veți recunoaște probabil ca stiluri pe care vă bucurați să le purtați astăzi: cizmele Chelsea, Brogues în două culori și creepers.

Anii 1960

Anii 60 au fost o perioadă interesantă pentru modă și toate influențele din tendințele care s-au născut în această epocă pot fi văzute în hainele pe care le purtăm astăzi.

Bărbații conservatori purtau încă Brogues și Oxfords, deși stilurile au devenit puțin mai formale și se putea găsi o gamă mai vastă de culori. Adevăratele tendințe definitorii ale epocii au fost văzute, din nou, la tineret și în cultura populară.

Stilul definitoriu al epocii pentru bărbați a fost introducerea mocasinilor. În același timp, tot mai mulți bărbați începeau să meargă desculți. Epoca era lipsită de griji și tendințele au reflectat acest lucru; Beatles purtau cizme de cowboy, hipioții purtau vopsea pentru corp și rockerii purtau cizme de piele de șarpe.

Anii 1970

Flerul încălțămintei pentru bărbați a anilor 70 poate fi recunoscut instantaneu. Probabil că cele mai distinctive tendințe din anii 70 sunt Disco și Punk. Influența muzicii, a celebrității și a culturii tinerilor a devenit punctul de plecare pentru tendințe, într-un mod pe care industria modei nu îl văzuse până acum. Artiști precum Jimi Hendrix și David Bowie purtau cizme cu platformă pe care le asociem deseori cu anii 70, iar pantofii aveau o talpă groasă în față și un toc înalt în spate.

Anii 1980

Anii 80 au introdus multe tendințe ale anilor 90, iar asemănările dintre cele două decenii în ceea ce privește stilul sunt evidente. Bărbații au început să favorizeze pantofii casual și confortabili, iar popularitatea pantofilor sport a crescut.

Anii 1990

Există două tendințe distincte care au definit anii 90 – rave și grunge.

În urma modelor de heavy metal de la sfârșitul anilor ’80 și a influenței fenomenale a stilului de la trupe precum Nirvana, grunge a devenit și este încă un stil popular, care avea un set destul de specific de tendințe de încălțăminte. Dr Martens și alte cizme cu talpă groasă, de obicei accesorizate cu știfturi sau lanțuri, erau populare în cultura tinerilor grunge.

Încălțămintea sport a devenit una dintre cele mai recunoscute tendințe din anii 90. Adidașii pentru bărbați nu erau doar rezervați pentru sala de sport și au devenit un adevărat element de bază al modei.

Spre sfârșitul anilor 90, pantofii de skate au devenit mai populari, iar bărbații aveau tendința de a purta adidași lați, accesorizați cu șireturi colorate. Acești adidași nu erau asemănători cu pantofii sport din trecut și, deși erau concepuți special pentru skateboarding, erau purtați ca incaltaminte de zi casual de către adolescenți și bărbați.

Încălțăminte modernă pentru bărbați

Se spune că fiecare tendință este doar o repetare a deceniilor anterioare și influențele din fiecare epocă pot fi văzute în tendințele de încălțăminte pentru bărbați de astăzi.

Deși statutul social, materialele disponibile și clasa au fost cândva caracteristici definitorii ale tendințelor, stilurile de încălțăminte pe care bărbații le au acum la dispoziție sunt nelimitate, de la adidasi la pantofi de barbati si nu numai. Bărbații pot alege ce vor să poarte și cum vor să îi poarte.

Anii 80 au coincis cu invenția tehnologiei care ne-a permis să creăm treninguri și îmbrăcăminte sport, și odată cu progresele în fabricație și tehnologie, cine știe ce rezervă viitorul pentru încălțămintea pentru bărbați.

LĂSAȚI UN MESAJ