Istoria Banatului – volumul monumental care reuneşte 300 de ani de dezvoltare a regiunii, propus la premiul Academiei Române

932

Un volum monumental, care are peste 700 de pagini, o frescă a ultimilor 300 de ani de istorie a Banatului, realizată pe parcursul a zece ani de documentare şi muncă asiduă a istoricilor care au participat la realizarea cărţii, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Victor Neumann, a fost lansat la Timişoara.

Prezent la lansare a fost şi reputatul istoric Răzvan Theodorescu, care a aplaudat apariţia celei de-a doua ediţii a volumului şi a anunţat, în premieră, la evenimentul care a avut loc în Aula Magna a Universităţii de Vest şi care a reunit câteva sute de participanţi, că va nominaliza “Istoria Banatului” la premiile Academiei Române.

“Vreau să propun această a doua ediţie pentru un premiu al Academiei. Acest volum reprezintă mirabila întâlnire dintre Est şi Vest. Conceptul de istorie regională, care astăzi face furori în Europa, dar acum 30 de ani era condamnat, aş spune că are un suport democratic şi foarte actual. Ne place sau nu ne place, viitorul este al Europei Regiunilor. S-a vorbit de pasivismul bănăţean, comparativ cu efervescenţa transilvăneană, dar eu l-aş numi, mai degrabă, un anumit tip de înţelepciune austriacă. Stau şi mă întreb dacă această pasivitate nu vine, de fapt, dintr-o înţelepciune greu de înţeles pentru alte regiuni. Această deosebire dintre Transilvania şi Banat nu ne lezează cu nimic, ci, din contră, pune în valoare particularităţile fiecăreia dintre regiuni”, a spus Theodorescu.

La rândul său, Victor Neumann le-a mulţumit celor care au contribuit la realizarea acestui volum tipărit la Editura Academiei, istorici din România, Serbia şi Ungaria: “În urmă cu 10 ani aveam primele întâlniri academice în jurul acestei teme şi am decis atunci că este important să scriem o istorie a regiunii. Această istorie a regiunii nu este în detrimentul istoriei generale, ci, dimpotrivă, vine să o completeze. E nevoie, în aceeaşi măsură, şi de o istorie a Olteniei, a Bucovinei, a Transilvaniei ş.a.m.d.”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.