Investitorii americani vor să deschidă un ”Silicon Valley” în Banat! Cap de listă: Tesla! Unde se va întâmpla ”minunea”…

4640

Afirmațiile primarului Reșiței, Ioan Popa, și ale consilierului său pe proiecte europene și dezvoltare urbană, Grațian Mihăilescu, cum că în municipiu ar putea veni oameni de afaceri americani conexați cu forme globale futuristice precum Tesla sau Solar City, au fost luate de multă lume în derâdere, cu glumițe de genul vise, taică, vise… Așa s-a spus și despre un fost candidat la Primăria Reșiței, Eugen Moiescu, un dezvoltator american de origine română, despre care s-a spus că va face submarine pe Bârzava. Se pare, însă, că lucrurile se leagă. La sfârșitul lunii aprilie, la Reșița va veni o delegație importantă din aceste industrii avangardiste. Mai multe ne spune chiar Grațian Mihăilescu, Urbanize Hub Founder.

„Tesla o să vină în România, scriam nu demult pe blog. Nu la București, nu la Cluj, Brașov și Timisoara, ci la Reșița. Da, Tesla va veni la Reșița, alături de Solar City, celalalt start-up de succes al lui Elon Musk.”

Sfârșitul lui 2016 și începutul lui 2017 l-a prins pe Grațian în California. A avut onoarea să fie selectat, alături de alte 80 de persoane din 40 de țări, în programul de leadership global din San Francisco. Acolo a cunoscut-o pe Lina, o româncă din Banat care a devenit un antreprenor de succes in Silicon Valley. „Lina, deși e plecată de peste 30 de ani în State, nu a uitat limba română, spune Grațian. Îmi place că are încă accentul sarbilor din Banat. M-am împrietenit rapid cu ea și i-am povestit despre situația economică a  Banatului, cu focus pe Reșița, orașul trist, cum i-am spus nu demult pe blog. Am vorbit despre trecutul inovator al orașului, despre dezastrul care este acum și despre faptul că singura ieșire din această situație ar fi soluțiile și conceptele de dezvoltare sustenabilă, făcând trimiteri la inovațiile lui Elon Musk.”

În ultimele patru luni, Grațian a avut o comunicare permanentă cu Lina, a stabilit programul întâlnirii din România, lista de investitori care vor veni aici, a stabilit toate detaliile unei astfel de întâlniri importante pentru viitorul zonei Banat și pentru viitorul unui oraș lipsit de speranță, cum e Reșița. Ba mai mult, susține expertul, Lina vrea sa rezolve problema bombei ecologice de pe Dunăre, care poate exploda oricând.

gratian-mihailescu

„Lina este organizatorul delegației din partea USA, explică Grațian. Ea are o experiență de peste 20 de ani în inovare, sustenabilitate și leadership. De curând a înființat Inovation 4.4, un proiect care va revoluționa conceptul de dezvoltare sustenabilă. Alături de Lina va fi Ioana, de loc din Baia Mare. Ioana lucreaza pentru NASA, la Departamentul pentru Inovaţie Industrială şi Microgravitaţie și se ocupă de partea de business a spațiului. Rob Loughan este un miliardar american, antreprenor ce a fost co-fondatorul Octane Software și co-fondator al Sagus Capital Partners și al Dexterra Inc. Despre Tesla si Solar City nu povestesc prea multe, pentru că le cunoaște toată lumea, deja. Pe lângă aceștia, două start-upuri globale în domeniul sustenabilității, cu cifre de afaceri impresionante, vor fi prezente în Vestul României. Este vorba de Zoetic și Mango Materials. Zoetic implementează noi soluții energetice hidromecanice iar Mango Materials transformă fluxurile de gaze reziduale în materiale biodegradabile cu un impact pozitiv asupra mediului. Din România vor fi prezenți toți liderii din administrație din partea de Vest, primarii Falcă, Popa și Robu, precum și președinții de CJ din Timiș, Arad și Caraș. Am lansat o invitație oficială spre premierul Grindeanu, însă a spus că nu poate veni, dar că va trimite un reprezentant al Guvernului, făcând trimitere către ministrul pentru Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu. Zilele trecute am dialogat pe Linkedin cu dl Petrescu, i-am spus despre eveniment și importanța acestuia pentru Banat și România și a promis că vine. Sectorul de business din Vest va fi reprezentat de firme importante, precum KPMG, UCMR și alte companii. Experții ADR Vest vor fi și ei prezenți.”

Delegatia va sosi pe 24 aprilie, va fi cazată undeva aproape de Semenic iar întâlnirea propriu-zisă va avea loc pe 25 aprilie, în cadrul unui eveniment restrâns. Pe 26 aprilie se vor face vizite pe teren și o conferință de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ