14.1 C
Timișoara
sâmbătă 18 mai 2024

Investiții de urgență pe râurile din vestul țării

Administraţia Bazinală de Apă Banat primește bani pentru a consolida digurile de urgență în vestul țării. Guvernul a decis alocarea de fonduri suplimentare în contextul codurilor de ploi și a inundațiilor cu care s-au confruntat județele din Banat. Investițiile de urgență sunt în valoare de 3 milioane de lei.

„Scopul acestor lucrări de investiții este acela de consolidare a digurilor și malurilor în punctele critice, precum și asigurarea secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații pentru punerea în siguranță a localităților riverane și implicit scoaterea de sub efectul inundațiilor. Guvernul a aprobat, în ședința de marți, 27 iunie, o Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului. Fondurile vor fi folosite pentru realizarea în regim de urgență a mai multor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019”, aflăm de la ABA Banat.

Este vorba de 7 lucrări de investiții în bazinele hidrografice: Bârzava, Timiș, Sebeș, Bistra, din județele Timiș și Caraș-Severin. În aceste zone s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare. Ulterior, specialiștii ABA Banat au constatat eroziuni ale digurilor, malurilor și colmatări ale albiilor în bazinele hidrografice afectate de codurile meteo-hidro prelungite.

„Pentru județul Timiș, fondurile vor fi direcționate către 3 lucrări de investiții: Punere în siguranță dig mal stâng râu Bârzava – amonte pod rutier Partoș din comuna Banloc, Refacere apărare de mal râu Timiș, intravilan localitatea Lugoj și Refacere consolidare mal râu Timiș – aval de podul rutier din Parța. Pentru județul Caraș-Severin, s-au primit fonduri pentru 4 lucrări de investiții: Regularizare râu Sebeș la Caransebeș, Regularizare pârâu Zlagna și pârâu Potoc la Caransebeș, Regularizare pârâu Potoc la Caransebeș, refacere consolidare dig mal stâng pârâul Axin la confluență cu râul Bistra din comuna Obreja”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat. Aceste lucrări, care se vor finaliza până în luna decembrie 2019, vor proteja locuitorii din Lugoj, Partoș, Parța, Caransebeș, Obreja, prin reducerea riscului de inundații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :