Inventatorul Franky Zapata, supranumit ”Omul zburător”, a traversat Canalul Mânecii pe un hoverboad cu reacţie

63

Inventatorul francez Franky Zapata a reuşit să traverseze Canalul Mânecii pe hoverboad-ul său cu reacţie, relatează duminică DPA.

Zapata, în vârstă de 40 de ani, a decolat duminică dimineaţă de pe plaja din Sangatte din nordul Franţei, pe placa „Flyboard Air” inventată chiar de el şi dotată cu motoare cu reacţie, şi a ajuns în doar 20 de minute St Margaret’s Bay din Dover, Marea Britanie.

El a reuşit să se oprească la jumătatea drumului pe o platformă amplasată pe o ambarcaţiune pentru realimentarea cu kerosen a hoverboad-ului.

Supranumit ”Omul zburător”, Franky Zapata a eşuat săptămâna trecută în încercarea de traversare a Canalului Mânecii pe placa „Flyboard Air” după ce a căzut în apă în timp ce încerca să ajungă la platforma de realimentare.

Franky Zapata a decolat prima oară la 25 iulie pentru a traversa cei aproximativ 35 de kilometri ai Canalului Mânecii, în încercarea de a marca împlinirea a 110 ani de la primul zbor realizat cu un aparat mai greu decât aerul deasupra unei întinderi mari de apă, între Marea Britanie şi Franţa, realizat de francezul Louis Blériot în anul 1909.

„Flyboard Air”, un vehicul zburător autonom alimentat cu kerosen, este propulsat de cinci mini-turboreactoare ce îi permit să decoleze şi să zboare cu până la 190 km/h, cu o autonomie de circa zece minute.

Francezul Franky Zapata a oferit un spectacol futurist la defilarea tradiţională de 14 iulie, la Paris, zburând la câteva zeci de metri deasupra bulevardului Champs-Elysées cu o puşcă în mână, pe placa sa cu motor cu reacţie, în prezenţa preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi a cancelarului german Angela Merkel.

Această platformă zburătoare prezintă interes pentru forţele speciale franceze, care consideră că are „potenţial pentru angajarea în operaţiuni speciale în zonele urbane”, a notat AFP.
Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ