Între România și Serbia, pe canalul Bega, până în 2021! FOTO-VIDEO

742

La Palatul Apelor din Timişoara a avut loc o întâlnire cu totul deosebită, unde s-a semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia infrastructurii de navigaţie a Canalului Bega, la care au luat parte, pe lângă cele două părţi, română şi sârbă, şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Partener pe lângă cele două părţi este şi CJ Timiş, în realizarea celor două puncte de trecere a frontierei, pe apă şi pe pista de biciclete. Calea navigabilă a Canalului Bega este de 114,50 km, între Timişoara (România)- Klek (Serbia), dintre care 44,5 km pe teritoriul românesc şi 70 km pe teritoriul sârbesc. Redeschiderea navigabilă a Canalului Bega înseamnă, în primul rând, punerea la punct a infrastructurii canalului, punctul forte fiind, repararea nodului hidritehnic de la Sânmihaiu Român, dar şi a celor de pe teritoriul sârbesc Klek şi Srpski Ibetej precum şi conectarea traseului de biciclete între cele două părţi pentru realizarea unei legături între Timişoara şi Zrenjanin, de-a lungul Canalului Bega.

Se are în vedere şi crearea unui transport de pasageri de ambele părţi ale frontierei. Repararea nodului hidrografic şi a ecluzei de la Sânmihaiu Român, este vitală, deoarece este primul nod de biefare, şi pune în siguranţă barajul şi asigură în amonte un nivel mai crescut al apei. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 14 milioane de euro, din care 11.773.084,30 euro, ceea ce reprezintă 85% din sumă, este finanţare UE, iar restul, cofinanţare de la bugetul de stat.

„Valoarea proiectului este de 13,85 milioane euro, din care 11,77 milioane euro sunt bani de la UE prin Programul IPA, care se vor împărţi echitabil între cele două părți, fiecăruia îi revine aproximativ 5,88 milioane euro. Pe lângă aceşti bani 917 mii euro, cofinanţare de la stat şi 141 mii euro, care reprezintă 2% contribuţia beneficiarului din partea română, respectiv ABA Banat şi CJ Timiş”, a spus ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Banii vor fi folosiţi la repararea Nodului Hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, care funcţionează ca o ecluză, dar şi pentru a fi achiziţionată o dragă multifuncţională şi două barje Astfel Timişoara va fi legată nu numai de Serbia, ci prin canalele aferente de pe teritoriu Serbiei, capitala Banatului va fi legată de Marea Neagră prin Dunăre, dar şi de Marea Nordului.

Termenul de finalizare a acestei investiţii este 2021.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.