Întindem o sută de metri de tricolor pentru Unire-video

190

Un grup de entuziaști au gândit un mod mai puțin obișnuit de a marca momentul sărbătorii legate de Unirea din 24 ianuarie. Pentru a cinsti cei 159 de ani trecuți de la Unirea Principatelor de la Gurile Dunării (Moldova și Țara Românească) sub o conducere comună, cetățenii Timișoarei au fost invitați în Piața Victorie la o horă.
Cu acestă ocazie a fost desfășurat un steag tricolor în lungime enormă, de 100 de metri. Poate ar fi fost potrivită o lungime simbolică de 159 de metri? Toți cei prezenți au prins de marginile fâșiei lungi de drapel și au plecat într-un marș simbolic, cu plecarea și sosirea pe platoul din fața Operei. De fapt s-a dat un ocol al pieței până la Catedrală cu întoarcere pe latura opusă.
La sosirea pe platou a fost încinsă o horă simbolică ce a dorit să fie asemenea celei de la jumătatea secolului XIX când Moldova și Muntenia au fost aduse împreună în aceiași contrucție statală. De fapt era încheierea sub acestă formă a Revoluției de la 1848. Și totodată era începutul unei alte revoluții, a unei încercări de a scoate țara din epoca ce nu diferea prea mult de evul mediu și de a o plasa la nivelul statelor vestice, mai avansate, cu toate transformările ce presupuneau acest proces anevoios.
Hora a continuat sub semnul acodurilor rapsodului popular Nicolae Furdui Iancu care a readus aminte celor din piață că „Noi suntem Români”. La final au fost împărțite brățări tricolore participanților pentru a avea un fragment din steag la ei.
Desfășurarea steagului a fost organizat de „Alianța pentru Centenar” ca eveniment din acest an ce va marca o altă unire ce sa întâmplat după primul război mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ