Inițiativă lăudabilă! De la Uzina de Apă Industrială la centru educațional pentru cei mai mici Arhimezi – foto+video

519

În perioada sa de maximă expansiune industrială și economică Timișoara a avut o nevoie imperioasă de apă industrială pentru nenumăratele fabrici care apăreau ca ciupercile, mai ales în nord-estul orașului. Chiar zona avea numele de Fabric, probabil de la această activitate intensă. Mai marii urbei și inginerii care s-au ocupat de aducțiunile de apă de băut au avut inspirația să nu irosească apa potabilă care era mai ”înalt” purificată pentru nevoile atelierelor. Aici era suficientă și o apă mai puțin insustrializată.

aquatim aquapic uzina apa industriala (38)

A apărut uzina de apă industrială în apropierea barajului turbinei, cum mai este cunoscut locul. Ca orice clădire făcută să dureze și acestă uzina de apă arată ca un monument istoric. De altfel este concepută chiar de cel care a dat liniile modernității orașului arhitectul Laszlo Szekely. Totul a mers cu suișuri dar și coborâșuri până după anii 1990. Fabricile câte au mai rămas au fost scoase mult în afara perimetrului urban sau nu mai au nevoie de apă industrială. Ultima mare firmă ce mai folosea apa a râmas RATT-ul ce și el a renunțat la serviciile uzine.

Prin eforturile Aquatim și a partenerilor săi aici a apărut un foarte cochet muzeu. Aproape totul este la fel ca în urmă cu un secol. Pompele, bazinele de decantare sau motoarele. Dar mai cu seamă un întreg perete cu aparate de comandă și control, care păstrează aerul de inceput de secol XX.

aquatim aquapic uzina apa industriala (5)

Pentru a nu se irosi o astfel de bogăție de materiale interesante și acest frumos parc din jurul uzinei a apărut ideea unui loc dedicat copiilor. Directorul Ilie Vlaicu este mândru de cea mai nouă realizare a colectivului său.

Proiectul Aquapic – centru experimental pentru copii, implementat de Fundația Aquademica, Aquatim și Asociația Urban Survey, a ajuns la un final frumos. Aquapic este un centru educațional destinat copiilor între 5 și 12 ani, amenajat în incinta fostei Uzine de Apă Industrială a Timișoarei, situată pe strada Mistral, în apropierea râului Bega.

Copiii care vor să învețe lucruri interesante despre apă, mediu, dar și istoria orașului, sunt așteptați la Aquapic, proiectul care pune la dispoziția vizitatorilor, în acest scop, mai multe zone tematice.

aquatim aquapic uzina apa industriala (25)

Muzeul, amenajat în Sala Mașinilor, din clădirea fostei uzine de apă industrială, păstrează utilajele (pompe, manometre, vane, panoul de comandă) ca și acum 100 de ani, când uzina a fost dată în folosință. Spațiul este completat de panouri explicative, de unde vizitatorii pot afla povestea apei industriale, cu apogeul și declinul ei.

În minilaboratorul, amenajat într-o clădire tip container, cei mici vor face, sub îndrumarea specialiștilor, experimente de fizică și chimie. Exponatele interactive (Circuitul apei în natură, Plouă cu întrebări, Pescuit de deșeuri în canalizare, Răspunsul corect e pe … țeavă, Puzzle gigant din cuburi) și instalațiile de joacă, care redau transportul apei, toate amplasate în zona verde, îi așteaptă pe cei mici.

aquatim aquapic uzina apa industriala (30)

Centrul deschide comunității o zonă verde generoasă, de 3 hectare, un adevărat plămân verde al orașului. Vizitarea centrului se va face pe bază de programare, pe adresa aquapic@aquademica.ro. pentru grupuri de copii însoțite de cadre didactice. În perioada următoare, e vor organiza tururi ghidate, de prezentare, pe bază de programare și în funcție de starea vremii. Centrul va funcționa la capacitatea maximă din primăvara anului viitor după cum declară inginer Loredan Leordean.

Aquapic este un proiect Urbaniada, cu sprijinul ING Bank și susținerea Aquatim SA. În primăvara acestui an, proiectul a câștigat competiția națională Urbaniada, și implicit o finanțare de 75.000 Euro, de la ING Bank România.

aquatim aquapic uzina apa industriala (34)

Urbaniada este un concurs de proiecte ce au ca obiectiv principal ȋmbunătățirea calității vieții ȋn spațiul urban. Miza Urbaniadei este identificarea problemelor specifice spațiului urban românesc și soluționarea punctuală a acestora, prin proiecte concrete și prin ȋncurajarea dialogului ȋntre profesioniști și instituții publice, precum și a parteneriatului ȋntre organizații neguvernamentale, arhitecți și urbaniști. Urbaniada este un proiect ING Bank.

Specialiștii Aquatim spun că acesta este forma lor de a contribui la dezvoltarea culturală a urbei pentru anul 2021. Iar acest proiect este doar începutul unui șir de evenimente ce se pregătesc acum pentru anii viitori.

LĂSAȚI UN MESAJ