7 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Inițiațiva „Fără Penali” a strâns un milion de semnături

USR are un moment de satisfacție. După câteva luni de campanie a reușit să-și atingă țelul de a aduna semnături pentru mișcarea împotriva celor ce cred dânșii că „ar fi penali”. Semnături sunt! Dar să vedem ce se poate face cu ele? Dacă sunt folosite în mod chibzuit și vor genera inițiative politice pozitive sau ar putea fi la fel de bine un țel ce se poate înțepeni în labirintul de birocrație specifică politicii dâmbovițene. Dacă membrii USR cred că parte grea a trecut ar putea fi bănuiți de naivitate politică. Urmează folosirea în mod abil a acestor dosare cu file semnate. Altfel am putea considera că erau mai de folos copacii ce au fost tăiați pentru acea hârtie. Semnături avem! La ce le folosim?

Inițiativa cetățenească Fără Penali în funcții publice a strâns un milion de semnături. Ele provin de la români din cele mai mari orașe, dar și din cele mai mici comune și sate din țară. Din Japonia până pe coasta de vest a Statelor Unite, din țările nordice până în Africa de Sud. Astăzi, 1 milion de români din întreaga lume spun: Fără Penali în funcții publice.
„Campania Fără Penali a ajuns să fie un fenomen social. În ultimele cinci luni am vorbit cu cetățeni de toate vârstele, din toate colțurile țării, simpatizanți ai partidului, membri sau lideri ai partidelor politice. Nu sunt două Românii, e una singură, a oamenilor cinstiți care vor o lege egală pentru toți și un viitor pentru ei și copiii lor. Toți au semnat cu furie, încredere sau speranță. În ultimele cinci luni am simțit că cetățenii vor să-și facă vocea auzită, iar primul strigăt este prin mesajul inițiativei Fără Penali. Astăzi, 1 milion de români consideră că România trebuie guvernată altfel, mai responsabil și mai atent. Împreună suntem o forță și împreună putem salva România”, a declarat președintele USR, Dan Barna.
În cele cinci luni de campanie, au fost implicați peste 5.000 de voluntari din toate colțurile României și din diaspora care s-au alăturat demersului de a face cunoscut mesajul inițiativei: România are nevoie de oameni integri la conducere. Unii dintre ei au fost victime ale numeroaselor abuzuri din partea poliției, jandarmeriei și primarilor care s-au folosit de funcțiile lor pentru a opri strângerea de semnături. Primarii au respins autorizații de amplasare a corturilor după ce au cerut numeroase autorizații inutile, au interpretat legea discreționar ori au dat ordin poliției să amendeze voluntarii pentru că își exercitau un drept constituțional, acela de a strânge semnături în stradă.

„Încă de la începutul campaniei, au existat voci care au pretins că nu vom reuși să obținem susținerea a 500.000 de cetățeni, pentru motivul că societatea românească nu ar fi preocupată de lupta anticorupție și de fenomenul ocupării funcțiilor publice de către infractori. Iată însă că până astăzi, în pofida tuturor obstacolelor birocratice din Legea nr. 189/1999, a șicanelor unor primari și a atacurilor mediatice la care am fost supuși, 1.000.000 de români au semnat listele de susținători, dovedind astfel că acest subiect nu mai poate fi ignorat de clasa politică. Indiferent ce va urma, victoria de astăzi nu ne-o mai poate lua nimeni”, a transmis președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea.
La succesul inițiativei a contribuit și semnalul transmis de actorii români. Peste 80 de artiști din toată țara au răspuns la apelul făcut de Marius Manole și timp de o săptămână au schimbat scena cu strada strângând peste 90.000 de semnături. După săptămâna actorilor, voluntarilor li s-au alăturat în săptămâni dedicate farmaciști, pensionari și bloggeri care au ieșit în Piața Universității pentru a le transmite bucureștenilor că România are nevoie de oameni cinstiți în funcții publice.

Mesajul inițiativei a fost prezent peste tot, pe asfaltul turului Franței, pe cel mai înalte vârfuri muntoase, atât din România cât și din Europa, proiectat în concerte, scandat la proteste și strigat pe stadioane. Astăzi, la 1 milion de semnături, #FaraPenali este mai mult decât o campanie, este un fenomen care a cuprins România și transmite toată revolta românilor umiliți de infractorii îmbrăcați în haine de politicieni.
Potrivit Legii 189/1999, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puțin 21 de județe din țară, strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Inițiativa Fără Penali îndeplinește ambele condiții și va ajunge în Parlament după ce semnăturile vor fi validate de primării.
Deși legea prevede ca semnăturile să provină din 20 de județe plus capitala țării, inițiativa Fără Penali a depășit pragul de 20.000 de semnături în 23 de județe: Alba, Argeș, Bacău, București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

Comitetul de inițiativă este prezidat de avocatul Mihai Badea, iar printre membri se numără filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului REZISTENȚA Oana Negru și Mihai Tudorică, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius, precum și cetățeni implicați în acțiuni civice.

Strângerea celor 1 milion de semnături se datorează sprijinului și implicării membrilor Uniunii Salvați România, grupului REZISTENȚA, Forumului Democrat al Germanilor din România și a numeroase ONG-uri și grupuri civice din România.

Alte subiecte :

Citește și :