Inima unei fete de 26 de ani s-a ,,pierdut”! Ce s-a întâmplat cu organele tinerei care a murit

469

Se spune în lumea medicală că Dumnezeu s-a coborât pe Pământ și s-a întrupat în conducerea Agenției Naționale de Transplant (ANT). Aceasta este singura explicație pe care o găsesc coordonatorii de transplant din România, după ce pare că cineva din această instituție s-a jucat cu viața oamenilor, decizând singură ce organe să fi e prelevate de la un donator în moarte cerebrală.

Surse demne de încredere au spus jurnaliştilor EVZ o poveste ruptă dintr-un film urât, care din păcate se validează încetîncet şi care ar putea dovedi că noua conducere ANT se joacă într-un mod grotesc şi penal cu vieţile oamenilor.

Miercuri seară, jurnaliştii EVZ au aflat că marţi, 11 septembrie, medicii clujeni de la Spitalul Clinic Judeţean – Chirurgie 1 au prelevat de la o tânără aflată în moarte cerebrală, lovită de maşină, rinichii şi inima. Nimic şocant până în acest punct. Grotescul abia acum începe: „Cineva a decis, de la sine putere, ce organe să fie prelevate. Doar inima şi rinichii, deşi am înţeles că se puteau lua şi ficatul şi existau şanse şi pentru plămâni. În acel moment trebuia sunat omul care face transplant de plămâni, dr. Narcis Copcă sau pe cineva din echipa lui. Pentru inimă ar fi trebuit să fie sunaţi cei doi chirurgi specializaţi în transplant, dr. Șerban Brădişteanu de la Bucureşti şi dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. Pentru ficat, despre care se spune că era viabil, chiar dacă a fost operat, trebuia sunat şi consultat dr. Irinel Popescu de la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni. În orice caz, puţinii chirurgi specializaţi în transplant, de la toate centrele din ţară trebuiau contactaţi, obligatoriu!, de către cei de la ANT şi stabilită compatibilitatea organului şi prioritatea receptorilor. Informaţiile noastre sunt că listele nu au fost consultate, iar inima ori nu s-a prelevat, ori a plecat direct în Eurotransplant pentru că nu şi-a asumat-o nimeni în România”, ne-au mai spus sursele.

O poveste greu de digerat, care, dacă este reală, ar fi de o gravitate fără precedent, motiv pentru care EVZ a făcut toate demersurile pentru aflarea adevărului.

Miercuri seară, am contactat fiecare medic care a fost sau ar fi putut să fie implicat în acestă poveste, pentru a verifica informaţiile.

La Târgu Mureş s-a întrebat dacă există pacient care să primească inima

Primii contactaţi au fost medicii de la Cluj. Coordonatorul regional de transplant nu a fost de găsit, aflându-se, se pare, în străinătate, la un congres. În schimb, colegii lui, avizaţi şi ei în transplant, spun că ştiu că s-au prelevat doar rinichii, nu ştiau nimic despre inimă.

În ordinea traseului geografic, următorul contactat a fost dr. Horaţiu Suciu, de la Târgu Mureş, care este unul dintre cei doi chirurgi specializaţi în transplant de inimă în România. Profesorul Suciu este plecat din ţară şi nu a putut fi contactat pentru declarţii, dar a fost în ţară la momentul prelevării şi a fost întrebat dacă se găseşte receptor pentru acea inimă. Din păcate, pe grupa de sânge al donatorului nu s-a găsit compatibilitate. Tot din păcate, dr. Șerban Brădinşteanu, care realizează transplant de inimă la Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, nu a fost contactat. El ar fi fost a doua şi ultima opţiune pentru organul aşteptat de mulţi români şi e foarte posibil ca pe lista lui să fi existat un bolnav compatibil.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ