Incredibil! Orașul din România în care apa de ploaie se facturează. Costurile, suportate de cetățeni

3057

Arădenii s-au revoltat pe Facebook că una din invenţiile echipei liberale de la conducerea Primăriei şi A Consiliului Judeţean, instituţii în subordinea cărora se află Compania de Apă, a instituit taxă pe… apa de ploaie. După ce au crescut taxele şi impozitele locale, acum a apărut şi acest „cadou” pentru arădeni.

Arădeanul Claudiu Cristea spune că s-a recurs la această taxă deoarece Compania de Apă a ajuns puşculiţă pentru PNL: „Cum plătește Compania de Apă salarii bune „specialiștilor” angajați acolo de către PNL Arad precum și clientelei sale politice din consiliul de administrație? Sau, dacă e să ne luăm după un fost vicepreședinte al CJ Arad (și de ce nu am face-o?), cum finanțează aceeași companie campania electorală a acelorași peneliști? Simplu: prin instituirea unor noi tarife, pe banii noștri”.

Deci, pentru a face rost de bani, Compania de Apă le-a trimis arădenilor declaraţii pe care aceştia trebuie să le completeze cu suprafeţele curţilor.

„De data aceasta, puterea locală PNL, prin Compania de Apă, vrea să ne factureze canalizarea apei de ploaie. Compania de Apă Arad mi-a băgat astăzi sub nas o declarație pe care ar fi trebuit să o completez și prin care ar fi trebuit să declar suprafața curții în vederea facturării serviciului de canalizare apă pluvială”, arată Claudiu Cristea.

Numai că, spune arădeanul, iar situaţia lui nu este singulară, apa de ploaie din curtea şi grădina lui nu ajunge în canalizare şi nici pe domeniul public, deoarece curtea sa are cota terenului sub cota terenului sistematizat al domeniului public adiacent.

„Din contra, apa de pe stradă se scurge înspre curte, fapt care mă pune pe gânduri: ce ar fi să cer eu un tarif Companiei de Apă? Sau măcar o reducere la factura lunară”, spune Claudiu Cristea.

Arădeanul arată că tariful a fost stabilit unilateral. „Unui tarif, stabilit unilateral, pentru care nu s-a comunicat nici un temei legal, fără să existe o negociere cu nimeni și, cel mai grav, pentru un serviciu care nu se prestează, este profund ilegal și imoral. Mai grav este că domnii de la Compania de Apă nici măcar nu au catadicsit să ne informeze, în acea hârtie cine a luat această decizie și pe baza a ce. Sunt citate doar articole cu caracter general din legislația națională. Nu mai spun de tonul bățos, cu amenințări, din această declarație — ton care are menirea clară de a intimida. Un dispreț total arătat cetățenilor”, a arătat Claudiu Cristea.

Nu se ştie cum va factura Compania de Apă Arad apa de ploaie şi cum va măsura lunar câtă apă de ploaie ajunge de la fiecare gospodărie în sistemul de canalizare. Cert este că arădenii se gândesc deja să acţioneze în instanţă Compania de Apă.

„În lipsa unei dovezi fundamentate tehnic, care să ateste că utilizez canalizarea pluvială sau că apele meteorice colectate pe suprafața proprietății se scurg pe domeniul public, refuz categoric plata acestui tarif suplimentar și, dacă el va apărea, pe următoarea factură am să acționez în judecată Compania de Apă pentru acest abuz”, spune Claudiu Cristea.

Marcel Chişcan, un alt arădean a scris pe contul său de socializare: „Voi proceda la fel în cazul acestei aberații ba mai mult sunt hotârât, la fel ca și Claudiu, să-mi susțin în instanță punctul de vedere și drepturile… Recomand tuturor arădenilor să procedeze la fel… Nemernicia are totuși niște limite…”.

Canalizarea Aradului este, în multe locuri, de-a dreptul catastrofală. În urma lucrărilor de extindere a reţelei, efectuate necorespunzător, în multe cartiere, la fiecare ploaie mai serioasă, curţile arădenilor sunt inundate, iar celebrul pasaj Voinicilor este şi el inundat atunci când plouă. A cere bani pentru o canalizare pluvială care în loc să fie eficientă provoacă necazuri şi daune reprezintă un act de un cinism total. Mai ales din partea unei instituţii care a dovedit în ultimii ani că este refugiu pentru clientela politică PDL-PNL, plătită din bani publici.

sursă: arad24.net

LĂSAȚI UN MESAJ