Începe nebunia la Rio, emoții pentru cei cinci timișeni

360

Mai puțin de 48 de ore ne mai despart de evenimentul sportiv mult așteptat al anului, Jocurile Olimpice de vară. Startul competiției de la Rio de Janeiro aduce și emoții pentru cei cinci sportivi ce reprezintă într-o oarecare măsură județul Timiș.

Primele ore ale zilei de sâmbătă marchează debutul oficial al Jocurilor Olimpice de vară, găzduite în premieră de Brazilia în cel mai cosmopolit oraș – Rio de Janeiro. De la ora 1, are loc festivitatea de deschidere a Olimpiadei ce marchează startul luptei pentru medalii în 42 de discipline sportive. Peste 10.000 de sportivi reprezentând 205 țări dar și o echipă comună a refugiaților se vor întrece sub însemnele olimpice timp de două săptămâni.

Județul Timiș va fi mult mai bine reprezentat la actuala ediție comparativ cu ultimele Olimpiade. În total cinci sportivi originari din Timiș sau legitimați la cluburi timișene se vor afla la Rio de Janeiro: judoka Corina Caprioriu, atleta Adelina Pastor, canotorul Cristian Pîrghie și luptătorii Ivan Guidea, Alin Alexuc-Ciurariu. Mare parte dintre aceștia vor intra în focurile competiției foarte repede, din primele zile.

Judoka Corina Căprioriu, născută la Lugoj, este cea mai mare speranță la o medalie pentru sportul timișean. Vicecampioana olimpică la Londra-2012 în vârstă de 30 de ani ce apără culorile clubului Dinamo București este una dintre favoritele categoriei 57 de kilograme. În 8 august are șansa de a-și completa palmaresul cu încă o medalie olimpică, foarte probabil ultima din carieră.

Emoțiile se vor risipi cel mai repede pentru canotorul Cristian Ilie Pîrghie, sportiv format de CSȘ 1 Timișoara însă mutat de câțiva ani la Steaua București. Alături de Georgee Palamariu acesta va trage în barca de dublu rame fără cârmaci în calificările programate chiar în 6 august, la câteva ore distanță de ceremonia de deschidere. Semifinalele probei au loc în 9 august iar finalele două zile mai târziu.

Luptele timișene propun două nume pentru Rio. Pe de o parte îl avem pe moldoveanul Ivan Guidea, legitimat la CSM Lugoj și naturalizat de federație pentru a evolua la categoria 57 kilograme lupte libere. Basarabeanul va intra printre ultimii în competiție, în 19 august. Tot la lupte, dar greco-romane, va concura și Alin Alexuc-Ciurariu, sportiv cu dublă legitimare Dinamo București și la Heracle Timișoara. În 16 august acesta va concura la categoria 98 de kilograme.

În fine, atletismul județean își pune mari speranțe în prestația Adelinei Pastor. Inclusă în ștafeta feminină de 4×400 metri, atleta Adelina Pastor va fi însoțită la Rio de antrenorul ce a format-o și ce o pregătește la CSM Timișoara, Ioan Damaschin. Alături de colegele Bianca Răzor, Anamaria Ioniță și Andrea Mikloș, ea va alerga în calificările din 19 august cu gândul la finala de a doua zi.

Evoluțiile celor cinci sportivi pot fi urmărite în direct la TV pentru că Jocurile Olimpice de la Rio sunt transmise de TVR.

 

LĂSAȚI UN MESAJ