Începe ”jihadul” împotriva multinaționalelor?

232

Măsura Guvernului României prin care se dorește impozitarea pe cifra de afaceri a multinaționalelor, îndelung criticată la noi în țară, se pare că a avut ecou în Europa, marile puteri declanșând un adevărat ”jihad” împotriva acestor companii.

Miniștrii de Finanțe din Germania, Spania, Franța și Italia au semnat un memoriu prin care propun impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri.

Franţa insistă pe taxarea acestor companii pe cifra de afaceri, iar între timp a găsit susţinere şi din partea altor state nemulţimite la rândul lor de taxele mici pe care le plătesc multinaţionalele în conformitate cu reglementările internaţionale.

În prezent, astfel de companii sunt adesea taxate pe profiturile înregistrate de subsidiare din ţări cu taxe scăzute precum Irlanda, chiar dacă veniturile provin din ţări ale Uniunii Europene. „Nu ar trebui să continuăm să acceptăm ca aceste companii să facă business în Europa în timp ce plătesc taxe minime trezoreriilor noastre”, au scris cei patru miniştri în scrisoarea văzută de Reuters.

În România, o măsură similiară din programul de guvernare al PSD a stârnit revolta multinaţionalelor şi a mediului de afaceri, care spuneau că impunerea unei astfel de măsuri ar scoate România din normele internaţionale de taxare şi ar crea un mediu fiscal ostil. Multinaţionalele susţineau că o astfel de măsură ar genera probleme fiscale şi logistice majore pentru companii.

2 COMENTARII

  1. Tudose nu trebuia sa cedeze,n-avea decat de castigat din asta toata tara,shmecherii din multinationale nu vor inceta cu potlogariile trebuie stransi cu usa

LĂSAȚI UN MESAJ