Domeniul care suferă cel mai mult de lipsa specialiștilor! Deși salariile sunt foarte mari, nu se găsesc candidați

1508

Deși salariile în acest sector al economiei sunt printre cele mai mari, cea mai mare provocare a angajatorilor este că nu găsesc tineri specializați în domeniul IT, aici fiind înregistrat cel mai mare deficit de candidați cu studii superioare de pe piață.

Iar lipsa resimţită în industria IT se poate observa şi în datele statistice, spre exemplu, facultăţile din România aduc în piaţa muncii circa 8.000 de absolvenţi de IT pe an, potrivit datelor de la INS, însă necesarul din piaţă este cel puţin dublu.

„Industria IT&C nu se plânge de calitatea IT-iştilor abia ieşiţi de pe băncile facultăţii, deja o mare parte din facultăţile care formează specialişti în domeniu colaborează cu industria de ani buni. Industria resimte problema creşterii insuficiente a numărului de absolvenţi şi trage semnale legate de cererea mare de specialişti de mulţi ani”, spun reprezentanţii Bitdefender.

Frecventarea cursurilor unei facultăţi cu profil tehnic asigură tinerilor baza teoretică necesară pentru a profesa, însă, la nivel practic, nu sunt întotdeauna suficient de bine pregătiţi.

Cel mai bine se remarcă cei care au făcut practică în companii în timpul facultăţii sau cei care au participat la programe de internship. Acestea contribuie la familiarizarea tinerilor cu mediul de lucru, cu procedurile folosite şi livrarea soluţiilor într-un timp stabilit.

Unele companii de pe piaţa locală au încheiat parteneriate cu mediul academic pentru a-şi recruta viitorii angajaţi încă din timpul facultăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ