UPDATE | Incendiu devastator la catedrala Notre-Dame din Paris. Acoperișul s-a prăbușit! FOTO și VIDEO

307

Pompierii susţin că următoarele 90 de minute sunt cruciale pentru a se salva ce se mai poate salva.

Un purtător de cuvânt al pompierilor parizieni a precizat, conform Reuters, că următoarele 90 de minute sunt cruciale în lupta cu incendiul care a devastat, începând de luni dupa-amiaza, catedrala Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai puternice simboluri ale Franţei.

Catedrala riscă să fie mistuită în întregime de foc. Incendiul masiv izbucnit la Notre Dame din Paris ameninţă să mistuie în întregime faimoasa catedrală, după ce acoperişul deja s-a prăbuşit. Un purtător de cuvânt al bisericii a spus că întreaga catedrală ardea după ce turnul s-a prăbuşit, relatează Press Association citând presa franceză.

Serviciile de urgenţă încearcă să salveze lucrările de artă preţioase stocate în catedrală

Din imaginile de pe rețelele de socializare se poate un nor de fum și flăcări care au cuprins acoperișul catedralei gotice, care dateză de acum 850 de ani.

Un jurnalist AFP, citat de Le Figaro, care se afla la locul incendiului a precizat că flăcările au cuprins o mare parte a acoperișului.

Potrivit unui reprezentant al Primăriei Parisului, pompierii încearcă să stingă flăcările, iar zona a fost evacuată, scrie The Sun. Poliția le-a recomandat cetățenilor să evite zona, pentru ca echipajele să poată interveni.

În 2018, Biserica Catolică din Franța a lansat un apel pentru strângerea de fonduri pentru renovarea catedralei, care începuse să se deterioreze.

UPDATE Întregul acoperiș al catedralei s-a prăbușit, potrivit unui martor citat de Reuters. Președintele Macron a ajuns la fața locului!

UPDATE 2 Turla octogonală în formă de săgeată a Catedralei Notre-Dame din Paris, cuprinsă de un incendiu uriaş, „tocmai s-a prăbuşit”, a anunţat luni Emmanuel Gregoire, adjunctul primarului capitalei franceze Anne Hidalgo, care a deplâns „pagube colosale”, informează France Presse.

„De acum înainte, a fost lansată o misiune specială pentru a încerca să se salveze toate operele de artă care pot fi”. „Prioritatea a fost acordată securizării zonei înconjurătoare pentru protejarea turiştilor (…) de riscul de colaps”, a adăugat el la un canal de ştiri non-stop, BFMTV.

UPDATE 3: Președintele Emmanuel Macron și soția sa Brigitte au ajuns în fața Catedralei Notre Dame. Ei sunt însoțiți de ministrul Culturii, Franck Riester, și de secretarul de stat în Ministerul de Interne, Laurent Nunez.

Potrivit jurnalistului Le Monde, sute de persoane au ieșit pe străzile din jurul catedralei și privesc în tăcere cum pompierii se luptă cu flăcările.

Procurorul Parisului a deschis o anchetă, pentru a stabili cauza izbucnirii incendiului, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN.

UPDATE 4 Primăria Parisului a decis ca zona din jurul catedralei Notre Dame să fie evacuată, informează Le Monde.

Astfel, mii de persoane își vor petrece noaptea în adăposturi. Tototdată, se încearcă găsirea de soluții pentru turiștii care locuiesc în cele cinci hoteluri de pe Ile de la Cite.

UPDATE 5 Incendiul nu este încă sub control, pompierii nu reușesc să stăpânească flăcările care se întind cu repeziciune.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ