Încă un bloc reabilitat termic în Timişoara, prin fonduri europene-VIDEO

383

Blocul nr.2 de pe bulevardul Liviu Rebreanu a fost reabilitat termic. De acum, confortul ar trebui să crească pentru proprietarii celor 88 de apartamente. Potrivit autorităţilor locale familiile care locuiesc aici ar urma să facă o ecomonie la energia termică de cel puţin 60%.
Reabilitarea termică a blocului cu 2 scări şi zece etaje face parte din proiectul “Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Timişoara, pentru familii cu un venit mediu sub 350 euro/lună”.

Costul proiectului pentru acest bloc se ridică la un milion de lei, iar lucrările au durat 6 luni. Bugetul local şi fondurile europene au acoperit aproximativ 80% din costturi, iar proprietarii au contribuit cu celelalte 20 de procente. Fiecare apartament a finanţat reabilitarea cu aproximativ 2.300 de lei. Au fost izolaţi pereţii, modernizată tâmplăria exterioară, au fost închise balcoanele şi s-a izolat planşeul subsolului.

“Oportunitatea finanţării cu fonduri europene a reabilitării termice a blocurilor a venit spre finalul exerciţiului financiar trecut şi, deşi timpul până la încheierea ciclului de finanţare era limitat, municipalitatea şi-a asumat această oportunitate, cu riscul de a finanţa de la bugetul local finalizarea unor lucrări, care nu puteau fi realizate în timpul scurt al derulării acestui program”, au declarat reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Primăria a depus în total 7 cereri de finanţare pentru 53 de blocuri cu 2.520 apartamente. ADR Vest a aprobat doar 5 dintre acestea, valoarea finanaţării nerambursabile fiind de 26,2 milioane de lei. Din bugetul local s-au alocat 17,5 milioane de lei.

Potrivit programului, rebilitarea termică duce la îmbunătăţirea condiţiilor de confort termic interior, reducerea pierderilor de căldură şi a consumurilor energetice, reducerea costurilor de întreţinere pentru încălzire şi apă caldă de consum; reducerea consumului anual de energie pentru încălzire cu aproximativ 60% şi la reducerea emisiilor poluante.

LĂSAȚI UN MESAJ