În Timiș Ziua Jandarmeriei va ține o întreagă săptămână

156

În acestă primăvară se marchează în mod festiv un număr de 168 de ani de la un act administrativ semnat de domnitorul moldovean Grigore Alexandru Ghica ce a reprezentast actul de naștere oficial al Jandarmeriei Române.

Odată cu urcarea pe tronul Moldovei a lui Grigore Alexandru Ghica organizarea ordinii interne a constituit pentru acesta o prioritate. La 3 aprilie a fost promulgat un „Ofis domnesc” ce stabilea oficial „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în Corp de jandarmi” prin transformarea slujitorilor din ținuturi. Adoptarea legii prin care au fost reglementate structurile și atribuțiile instituției a constituit izvorul noilor și numeroaselor reglementări în perioada ce a urmat. Acest moment marchează consacrarea Jandarmeriei Române ca o armă modernă cu atribuțiuni clare, similară instituțiilor deja existente în centrul și vestul Europei.
În timp se va dovedi un corp de militari ce va păstra echidistanța politică ce a vegheat permanent la aplicarea legii și menținerea liniștei și a bunurilor cetățenilor.
Nu a fost conflict militar la care România a fost parte la care jandarmii să nu fi fost activi pe câmpul de luptă suferind pierderi serioase de personal. Și-au adus contribuția la câștigarea Războiului de Independență din 1877-78 la cele două conflicte balcanice de la începutul secolului al XX-lea dar mai cu seamă la cele două mari războaie mondiale. Dar după instaurarea regimului totalitar de după anul 1948 la presiunea sovietică această structură militară va fi desființată. Imediat după schimbarea de regim de la 1989 s-a simțit nevia unei reparații morale și au fost reînființate trupele de jandarmi dar adevăratele ei îndatori de azi au fost parțial redate abia după alți opt ani.
Toate aceste borne în istoria lungă și întortocheată au fost explicate de colonelul Nicolae Slev, comandantul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș, ce a explicat principalele momente cu care se va întâmpina Ziua Jandarmilor.
Va fi o săptămână plină dacă se ține cont că aici la noi în Banat anul acesta este și pentru jandarmi tot un centenar. De o sută de ani există jandarmi români și pe aceste meleaguri.
Această Zi a militarilor în albastru va dură de fapt o săptămână plină de evenimente cultural, sportive și educative. Principala țintă de acest an estwe tânarăa generație. Lor li se adresează majoritatea acțiunilor.
Concursurile sportive au început deja din luna februarie. La acest moment ele se află spre finalizare și se vor afla campionii la diverse sporturi ce vor fi premiați cu diplome, cupe și diverse sume de bani. Chiar în acestă perioadă se dispută și concursurile de atletism. Sunt implicat mai multe asociații sportive din care „Asociația sportivă a jandarmilor”, „Asociația Ghica” dar și o Asociație Internațională a militarilor se ocupă de aceste competiții.
Programul zilelor viitoare este extrem de dens:
-Marți 27 martie la ora 10 în curte școlii din Gotlob vor avea loc exerciții demonstrative de autoapărare, intervenție dar și de prezentarea echipamentelor din dotare. Cele mai îndrăgite de copii vor fi cu siguranță exercițiile de dresaj canin. De la ora 13 aceleași exerciții dar și multe alte surprize vor avea loc la liceul teoretic din Sânnicolaul Mare.
-În ziua de miercuri 28 martie va avea loc deja binecunoscuta „Zi a Porților Deschise” la sediul din strada Ghe. Barițiu nr 19-2. Pe lângă exercițiile sportive și militare dar și de dresaj se vor putea cerceta de aproape armele, echipamentele și toate uneltele specifice muncii de jandarm. Bucuria copiilor, ca de obicei, va fi, cu siguranță, să se fotografieze cu câte o pușcă! Pentru cei mai mari se va putea vedea o inedită expoziție de documente rare ce provin din vechi arhive și explicate foarte temeinic de un specialist istoric din rândul jandarmilor.
Joi la sediul din Lugoj iar vineri la Liceul Teoretic Traian Vuia de la ora 10 va continua seria acelorași evenimente militare dar cu surprize specifice în fiecare loc.
Duminica de 1 aprilie de la ora 15 o mare parte din platoul din fața mallului (Shoping City) din Calea Șagului va fi acaparata de jandarmi cu standurile lor ce așteaptă copii de toate vârstele să se distreze și să vadă cum este să fii soldat.
Luni în ziua de 2 aprilie de la ora 12 în piața Victorie tinerii sunt așteptați să afle cea mai nouă ofertă educațională pentru anul 2018 cu locuri în școlile militare și ce trebuie să facă pentru a putea studia acolo. De fapt acest stand specific cu cele necesare pentru a urma o carieră militară va fi în permanență la toate evenimentele din fiecare din zile în fiecare din localitățile amintite. Improspătarea forțelor de jandarmi cu noi cadre fiind o constantă în preocupare IJJ Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ