În sfârșit, cineva ne spune ”verde în față”! De ce nu poate intra România în zona euro?

1594

România nu a finalizat reformele structurale la care s-a angajat, considerate extrem de importante, şi nu poate vorbi de aderarea la zona euro înaintea finalizării acestora, a declarat duminică, la Alba Iulia, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene, Angela Filote.

Întrebată când vom adera la moneda euro, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene, Angela Filote, a răspuns că nu există în tratatul de aderare o dată limită, iar România va face acest pas când va fi pregătită.

angela filote„Nu am stabilit o dată limită pentru că este foarte important atât pentru România cât şi pentru restul zonei euro ca aderarea la această zonă să se facă atunci când statul este pregătit, când mediul de afaceri este pregătit pentru o asemenea aderare, pentru că nu vorbim numai de criterii nominale, ci de mai mult criterii reale. Şi când spunem reale, de nivelul de trai, de exemplu. În cei 10 ani de la aderarea la UE nivelul de trai a crescut destul de mult, România a recuperat într-o mare măsură, dar nu complet, decalajele faţă de media europeană. De exemplu, acum este la 60% din PIB-ul pe locuitori medie europeană, acum 10 ani era la 38% şi nici aici nu avem neapărat un indicator: la cât trebuie să fie acest indicator, la ce cifră trebuie să se poziţioneze ca să se considere că aderarea este sigură, dar dacă ne uităm la aderările care s-au făcut în ultimul timp la zona euro era undeva 67 – 70 – 75% din media europeană. Şi acesta este doar unul din criteriile la care ne uităm”, a spus Angela Filote.

Prezent la aceeaşi conferinţă, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a spus că România îndeplineşte criteriile, dar mai sunt reforme de făcut.

„Ce nu-mi doresc eu personal este ca cetăţeanul, după ce intrăm în zona euro, să meargă la magazin şi să considere că au crescut preţurile şi că intrarea în zona euro i-a adus o scumpire a condiţiilor de viaţă. Acest lucru nu ne dorim, cu siguranţă. Deci pentru a combate acest posibil efect secundar, noi trebuie să informăm foarte bine populaţia, să calculăm foarte bine schimbările de la lei la euro şi trebuie să ne asigurăm că nu există niciun efect negativ asupra pieţei bancare şi siguranţei noastre monetare”, a adăugat Victor Negrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ