În noaptea aceasta uitaţi-vă pe cer! Aşa ceva nu s-a mai văzut de 70 de ani!

1237

Cea mai mare Super Luna din ultimii 70 de ani se va vedea luni, pe tot parcursul nopţii. Luna se află în constelaţia Taurus, nu departe de două roiuri deschise. Ambele roiuri sunt în stânga Lunii, deasupra fiind Pleiadele, iar dedesubt, Hyadele.

Luna se va afla în această perioadă la cea mai mică distanţă faţă de Terra de după anul 1948 şi nu se va mai apropia de Pământ la o astfel de distanţă decât în 2034.

Anul 2016 se va încheia cu cea mai mare Luna plină pe care majoritatea oamenilor au văzut-o vreodată.

Satelitul natural al Terrei se va apropia cel mai mult – devenind pe boltă mai strălucitoare şi mai mare – faţă de Terra decât a făcut-o în ultimii 70 de ani, pe 14 noiembrie.

Fenomenul de Super Lună, denumit şi „Luna la perigeu”, se produce datorită orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, când acesta ajunge pe orbită la cea mai mică distanţă faţă de Pământ. În acel moment, Luna se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de Terra decât atunci când se află la „apogeu” – punctul cel mai îndepărtat de pe orbita sa faţă de Terra.

Pe data de 15 noiembrie, Luna va fi chiar printre stelele roiului Hyade împreuna cu cea mai strălucitoare stea din această constelaţie, Taurus. Deasupra Lunii, pe un cer bun, se pot număra şapte stele din roiul Pleiade sau „Cloşca cu Pui”.

Pe 17 şi 18 noiembrie, Luna va traversa constelaţiile Orion şi Gemini, printre stelele mai puţin strălucitoare ale acestor constelaţii.

O nouă întâlnire cu un roi de stele deschis va fi pe 19 şi 20 noiembrie. Luna va trece prin constelaţia Cancer unde se află şi stelele din roiul Praeasepe sau M44.

Pe 19 noiembrie, roiul va fi în stânga Lunii, iar pe 20 noiembrie, în dreapta sus. La miezul nopţii, în ambele seri, Luna se va afla spre sud, unde cu un binoclu puteti observa şi roiul. Pe un cer bun şi nu când Luna este în apropiere, acest roi este vizibil cu ochiul liber.

LĂSAȚI UN MESAJ