În Mexic s-a produs cel mai puternic cutremur din ultimii 32 de ani

180

Un puternic seism cu magnitudinea de 8,1 s-a produs în noaptea de joi spre vineri într-o regiune de coastă din sudul Mexicului, distrugând mai multe locuințe în statul Chiapas și provocând moartea a cel puțin cinci persoane, dintre care doi copii în statul mexican Tabasco. Autoritățile au emis vineri și o avertizare de tsunami pentru mai multe state din America Centrală.

Seismul a fost atât de puternic încât clădirile s-au zguduit violent în capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, aflată la o distanță de 1.000 de kilometri. Rezidenții — mulți dintre ei în pijamale — și-au părăsit locuințele și, înspăimântați, s-au reunit în grupuri mari pe străzi. Mai multe cartiere au rămas cufundate în întuneric după ce alimentarea cu energie a fost întreruptă.

U.S. Geological Survey a anunțat că seismul s-a produs la 23:49 (ora locală) și a avut epicentrul la 165 de kilometri vest de Tapachula în statul Chiapas, nu foarte departe de Guatemala, la o adâncime de 69,7 kilometri.

U.S. Tsunami Warning System a emis o alertă de tsunami pentru regiunile de pe coasta Oceanului Pacific din mai multe țări din America Centrală, inclusiv în Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama și Honduras, în următoarele trei ore.

Directorul Apărării Civile din Chiapas a declarat pe Twitter că angajații lui se află în aceste momente pe străzi, oferind primul ajutor persoanelor și rezidenților care se pregătesc pentru primele replici ale seismului.

cutremur-mexic-1

În Guatemala, președintele Jimmy Morales a ținut un discurs la postul public de televiziune în care a îndemnat populația să își păstreze calmul, în timp ce serviciile de urgențe verifică dacă s-au produs victime și pagube materiale.

„Am informații neconfirmate despre anumite pagube și despre moartea unei persoane, deși nu avem încă detalii”, a spus președintele Morales.

Mexicul se află într-o zonă de întâlnire între cinci plăci tectonice, unde este înregistrată o puternică activitate seismică, informează AFP.

În septembrie 1985, un cutremur de pământ cu magnitudinea de 8,1 a devastat mare parte din capitala Ciudad de Mexico și a făcut peste 10.000 de victime.

După acea tragedie, autoritățile mexicane au întărit reglementările în domeniul construcțiilor de clădiri și au dezvoltat un sistem de alertă pe baza unor senzori amplasați în regiunile de coastă.

LĂSAȚI UN MESAJ