În Caraș-Severin gunoaiele cad peste oameni! Vinovații principali – Mocioalcă si Vela, care își bat joc de un județ întreg

454

Cu toate că în Caraș-Severin a apărut, în zona comunei Lupac, la nici zece kilometri de Reșița, un deponeu de gunoi de sute de milioane de euro, autoritățile bâjbâie de luni de zile problema deșeurilor. Ba chiar de câțiva ani, dacă ne gândim bine. Un melanj de abordări, începând cu lentoarea autorităților și continuând cu licitații repetate dar probabil și alte cauze au făcut că ”managementul” deșeurilor în Caraș-Severin să devină o chestiune de sănătate publică.

La Lupac s-a amenajat o bază centrală de gestionare a deşeurilor iar locuitorii judeţului vor colecta deşeurile pe care le produc în două tipuri de containere: un container este prevăzut pentru hârtie, carton, sticle de plastic, pungi, cutii metalice de conserve sau băuturi, sticle, adică deşeuri reciclabile; celălalt container este prevăzut pentru gunoiul menajer, din care nu se mai pot recupera deşeuri din categoriile de mai sus (resturi din gospodărie, de la prepararea alimentelor etc).

Deşeurile din primul tip de container vor fi transportate la Baza centrală de la Lupac unde vor fi introduse în instalaţia de sortare în care, prin intermediul unor benzi, vor fi separate hârtia, plasticul, metalele şi sticla. Materialele sortate vor fi ambalate şi pregătite pentru vânzare către agenţii economici tip REMAT. Deşeurile din cel de al doilea tip de container vor fi transportate la Baza centrală de la Lupac unde vor fi introduse în instalaţia de compostare unde deşeurile sunt iniţial mărunţite şi apoi sunt introduse în celulele de compostare. În aceste celule deşeurile rămân 21 zile, timp în care are loc o oxidare accelerată prin ventilare şi insuflare de oxigen. După încheierea celor 21 de zile în care au rămas în celulă, deşeurile stabilizate sunt scoase din celule cu ajutorul maşinii de încărcat cu roţi.

Deşeurile stabilizate rămân timp de 15 zile în zona de maturare acoperită, iar la sfârşitul acestei perioade nu mai au mirosuri neplăcute şi pot fi transportate la depozitul propriu-zis de deşeuri. Deşeurile stabilizate, din care au fost eliminate apa şi conţinutul biodegradabil, sunt transportate în depozitul ecologic.

Acesta se va construi progresiv în trei etape (vor fi construite, etapizat, trei celule). Pentru început va fi construită prima celulă de depozitare pe o suprafaţă de 3,2 ha. În scopul amenajării depozitului vor fi realizate lucrări specifice de impermeabilizare şi sistematizare a zonei care să împiedice infestarea apelor subterane sau de suprafaţă, precum şi poluarea solului şi subsolului. Pe măsura ce prima celulă se umple, aceasta se închide, se izolează, se impermeabilizează şi se acoperă cu sol fertil. În timp terenul va putea fi redat circuitului natural sau economic. Depozitul de deşeuri este realizat etapizat. Astfel, prima celulă de depozitare, pentru care durata de realizare a investiţiei este de 1,5 ani (inclusiv a funcţiunilor anexe) este proiectată pentru o perioadă de operare de 7 ani. Celula 2 este dimensionată pentru o perioadă de exploatare de 15 ani şi celula 3 va fi exploatată timp 10 ani. Deci durată de funcţionare a depozitului de deşeuri este de 32 ani.

În condițiile în care deponeul de la Lupac nu e pe deplin functional, a apărut un ping-pong cu deșeuri, păgubos și defectuos. Mai mulți oameni de afaceri de pe Valea Țerovei, în proximitatea Reșiței, s-au pomenit cu grămezi de deșeuri sub nas. Aceasta după ce fostul viceprimar al Reșiței, Sorin Simescu, actualmente director al SC Green Ecobauer, anunțase că se va întâmpla.

Societatea pe care o conduce nu mai primește nicio mașină cu gunoi pe platforma de la Lupac, astfel că firma Brantner, operatorul care colectează deșeurile menajere din municipiul Reșița și Primăria s-au  văzut obligate să găsească soluții de avarie. Și au găsit, undeva pe Valea Țerovei, la câțiva zeci de metri de societățile Prodmec și Spaleck, de Restaurantul 5M, de o fabrică de pâine și tot la fel de aproape de două fabrici de mezeluri.

Soluția găsită i-a revoltat pe oamenii de afaceri din zonă, care au sesizat Garda de Mediu dar au cerut explicații și la Primărie, în condițiile în care societății Green Ecobauer i-a fost reziliat contractul de concesionare a platformei de la Lupac și că acesta trebuie să scape urgent de munții de gunoi de acolo. Chiar dacă soluția era una provizorie, terenul nu era deloc bine ales. Viceprimarul cu atribuții de primar al Reșiței, Ion Crina, a explicat, la acel moment, că ar putea apărea o problemă gravă cu gunoaiele din județ, așa cum a avertizat și Prefectura. Reșița, afirmă Crina, are un contract cu operatorul de salubritate până la sfârșitul lunii iulie, inclusiv pentru depozitare.

”Am înțeles că există unele probleme cu societatea care face presortarea deșeurilor, că nu mai poate găsi furnizori unde să ducă. Operatorul nostru ne-a asigurat că a găsit soluții și a încheiat contract cu un deponeu unde poate depozita. Soluția găsită, în sensul că a închiriat un teren privat unde să facă transbordarea, din punctul meu de vedere și al firmelor din zonă este total improprie pentru efectuarea acestei transbordări și le-am recomandat și trimis notificare pentru a schimba locul,” afirma Crina care, înainte de alegerile locale, spunea că cineva încearcă să declanșeze o criză a gunoaielor, care să lovească în primărie și, deci, în el, care a fost candidat la fotoliul de primar.

Așa, însă, cum spuneam la început, Consiliul Județean Caraș-Severin a implementat un sistem integrat de gestionare a deșeurilor în județ, numai că proiectul se derulează foarte greoi, termenul de finalizare a fost deja depășit, iar condițiile impuse prin caietul de sarcini operatorilor fac ca aproape nicio firmă să nu fie interesată de această afacere.

În aceste condiții, până la finalizarea deponeului de la Lupac, amânată pentru finele lunii iunie, și pentru că toate celelalte haldine din județ s-au închis mult prea repede, s-a căutat o soluție de avarie. Așa a apărut SC Green Ecobauer, care preia deșeurile de la operatorii din localitățile județului, la punctul de lucru din Dealul Lupacului, le prelucrează biomecanic, le sortează, recuperează materialele reciclabile, iar ce rămâne transportă mai departe la un deponeu final autorizat.

Este o soluție scumpă, dar e singura, se spune. La Lupac ajung cam 100-120 de tone de gunoi în fiecare zi. De aici, mai departe, era transportat într-o primă fază la deponeul de la Vulcan. Numai că, la scurt timp, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a interzis ca acolo să mai ajungă vreun transport cu deșeuri din alt județ. S-a ajuns astfel la Horezu, dar și această variantă a căzut după vreo trei săptămâni.

În momentul de față, deșeurile din Caraș-Severin se duc la Craiova, dar nici aici nu se știe pentru cât timp. Și, oricum, transportul și depozitarea lor aici se fac la alte prețuri, mult mai mari. Dacă nici la Craiova nu vor mai fi primite, un alt deponeu mai îndepărtat ar genera costuri și mai mari, pe lângă faptul că și tarifele actuale sunt piperate.

Directorul general al Green Ecobauer susține să societatea are de încasat aproximativ 800.000 de lei de la operatorii care colectează gunoiul din localitățile județului, operatori care se plâng că nu au cum să plătească atât timp cât primăriile nu-și onorează la rândul lor obligațiile.

Mai mult, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Reşiţa, Ion Crina, a semnat o dispoziţie prin care interzice depozitarea gunoiului menajer la deponeul din Dealul Lupacului. Locaţie concesionată de SC Green Eco Bauer SRL. Interdicţia nu este doar pentru căratul gunoiului de către firma Brantner, cea care se ocupă cu această treabă în Reşiţa, ci pentru toate firmele din judeţ ce colectează şi duc gunoiul la groapa de pe Dealul Lupacului. Sigur, gunoaiele nu rămâneau la fosta haldină, locul fiind doar un punct de colectare, după care deşeurile erau transportate în alte părţi.

Pe de altă parte, SC Green Eco Bauer SRL nu mai are contract cu firma Brantner, dar are contracte cu alte firme similare din judeţ. Prin decizia viceprimarului, Eco Bauer este pusă în situaţia de a nu îşi îndeplini angajamentele contractuale.

Așadar, cu un deponeu extrem de modern, realizat pe bani europeni, deșeurile cărășenilor ajung prin toată țara sau prin proximitatea facilităților de producție ale Reșiței, unele chiar alimentare. În tot acest timp, mizerabilele jocuri politicianiste amână repetat constituirea Consiliului Județean și cel Local, al Reșiței, primând desigur sinecurile și funcțiile, în detrimentul oamenilor, expuși oricând unor molime generate de toxicitatea deșeurilor.

1 COMENTARIU

  1. Sa vedem cum vor gestiona noii alesi aceasta grava criza a deseurilor din judetul Caras-Severin si cine va plati diferenta la pretul colectarii deseurilor, pentru ca cineva este vinovat ca nu s-a terminat la timp mult vestitul deponeu de la Lupac !!! Dar totusi prima urgenta este terminarea lui, chiar daca se vor cere toate derogarile necesare in vederea masarii tuturor constructorilor capabili din acest judet sau chiar din intreaga Europă ! Altfel va trebui sa facem ce-au facut ucrainienii cu politicienii lor corupti, mai ales ca a venit vara fierbinte care va descompune si va imprastia miresmele acestor gunoaie !

LĂSAȚI UN MESAJ