ÎN ATENŢIA MAMELOR! Guvernul a rectificat indemnizațiile de concediu medical

1966

După ce la finalul anului trecut a schimbat modalitatea de calcul a acestor contribuții, generând situații în care viitoarele mame au venituri mai mici, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care rectifică situația plății contribuțiilor sociale în cazuri de concediu medical. Executivul introduce un nou mod de calcul, astfel încât să plafoneze nivelul contribuțiilor sociale, iar veniturile persoanelor în concediu medical sau maternal să nu scadă de la 1 ianuarie 2018.

Conform ordonanței, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale inclusiv indemnizații maternale și de îngrijire a copilului bolnav va fi de 1 lună în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical sau indemnizația.

Guvernul a mai decis prelungirea perioadei inițiale de derogare de la normele în vigoare pentru concediul maternal, care era de 6 luni, la 9 luni. În felul acesta, cuantumul contribuției nu va depăși nivelul aferent sumei reprezentând 10,5% aplicat la 35% din câștigul salarial mediu brut pentru 2017, corespunzător zilelor de concediu, în cazul persoanelor care, până la 1 iulie, se află sau intră în concediu medical, sau pentru femeile care, până la 1 octombrie 2018, urmează să beneficieze de concediu pentru sarcină și lăuzie, respectiv concediu de îngrijire a copilului bolnav sau de risc maternal, până la terminarea acestora.

Astfel, obligațiile declarate aferente lunii ianuarie 2018, de către persoanele care se află sau intră în concediu maternal oricând în perioada 01 ianuarie 2018 – 30 septembrie 2018, se plafonează la nivelul contribuției de asigurări sociale datorate, astfel încât venitul net realizat după 01 ianuarie 2018 să nu fie mai mic decât cel realizat anterior. Pentru persoanele care au primit indemnizații mai mici până la data adoptării ordonanței, angajatorii vor fi obligați să depună declarații rectificative și să plătească diferența beneficiarilor de indemnizații până la 31 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ