În agricultura românească se pot obține salarii ca în IT

106

​Știați că salariul unui angajat român din agricultură poate ajunge la nivelul venitului unui IT-ist? Un tractorist pregătit să lucreze cu mașinile agricole specifice noii tehnologii poate primi, lunar, 2.000 de euro. Adică de cinci ori mai mult decât salariul minim brut pe economie sau de două ori mai mult decât salariul mediu brut, scrie fermierinromania.ro.

Un șef de fermă agricolă poate câștiga 3.500 de euro lunar, potrivit unui studiu publicat de World Vision România. Cu toate acestea, domeniul agricol se confruntă cu deficit de forță de muncă.

Agricost, cea mai mare fermă din sud-estul Europei, situată în Insula Mare a Brăilei, găsește cu greu forță de muncă, în ciuda faptului că salariul mediu brut al companiei ajunge la 1.000 de euro lunar, 560 – 570 de euro/lună net, iar 100 de muncitori, anual, beneficiază de o vacanţă de câteva zile împreună cu soțiile, într-o destinaţie din Europa, plătită de angajator, atrage atenţia directorul general al societăţii, Lucian Buzdugan. Anul trecut, la Agricost, şase combine în care s-a investit un milion de euro nu au lucrat, deoarece nu s-au găsit muncitori.

„Din dorinţa de a crea condiţii cât mai bune salariaţilor, avem un sistem de hrănire de tip catering, în sensul că toată lumea primeşte la caserolă hrana foarte bine dozată, foarte bine calculată din punct de vedere energetic, din punct de vedere proteic, din toate punctele de vedere. Se primesc trei feluri de mâncare într-o igienă perfectă. La aceeaşi oră, toată lumea primeşte masa, indiferent unde se găseşte – că e în mijlocul câmpului, că e lângă fermă. Masa o asigurăm gratis. Anual, circa 120 de salariaţi cu funcţii de conducere petrec o vacanţă pe banii companiei şi, de asemenea, o sută de muncitori merg în vacanță, la cerere. În cazul lor, firma suportă şi costul soţiilor. Până acum, cererea lor a vizat Ierusalimul, cu Mormântul Sfânt, după care au cerut Grecia, la Muntele Athos, iar de anul acesta ne-au cerut Roma. Cei o sută de muncitori sunt aleşi în fiecare an la propunerea şefului de fermă, prin rotaţie”, a explicat Lucian Buzdugan, citat de Agerpres. Agricost are aproximativ 800 de angajaţi.

Cu toate aceste facilităţi, ferma are deficit de personal calificat. „Încercăm să motivăm oamenii şi, cu toate acestea, anul trecut am avut şase combine care nu au lucrat. Am investit un milion de euro în şase combine care au stat fără să lucreze, pentru că nu am avut forţă de muncă. În acelaşi timp, anual, avem nevoie de cel puţin 35 de oameni, pentru că în fiecare an câte o staţie de procesare, deshidratare și uscare a furajelor verzi intră în funcțiune”, a declarat directorul general al Agricost. În următorii ani, vor fi date în funcţiune alte cinci fabrici de uscare a lucernei la Agricost.

Creșterea nivelului calificării este esențială

În România există două probleme majore care afectează sectorul agricol. Pe de o parte, îmbătrânirea demografică accentuată în mediul rural, specific activităților agricole, asociată cu un nivel de pregătire redus în domeniu și neadaptat noilor condiții de muncă din agricultură, conforme cu noile tehnologii. 97% dintre fermieri nu au pregătire în domeniul agricol (studiul World Vision România), iar mai mult de 40% au peste 60 de ani, conform Comisiei Europene. Satele sunt îmbătrânite și părăsite, în special, de tineri. Studiul World Vision România arată că nouă români pe oră pleacă din țară, unul din doi tineri declară că vrea să plece și unul din cinci este deja plecat. Pe de altă parte, în România există încă bariere puternice de mentalitate. Un sondaj al World Vision România arată că o treime dintre români este tributară ideii potrivit căreia agricultura este rezervată oamenilor mai puțin instruiți sau aproape deloc. În același timp, învățământul profesional şi tehnic agricol s-a menținut, vreme de aproape trei decenii, la cea mai joasă cotă din punctul de vedere al actului educațional. Și aceasta în pofida potențialului ridicat al României, care deține o suprafață de 13,9 milioane de teren agricol, potrivit Eurostat (locul șase în Europa).
Sursa: Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ