În acest moment, USR PLUS reprezintă speranța pentru România VIDEO

108

– Domnule Barna, am văzut că pe scenă (la mitingul electoral desfășurat duminică, 12 mai, la Timișoara) v-ați adresat mai degrabă celor ce sunt curioși de ce se va întâmpla peste un an, un an jumate, când veți fi la guvernare și mai puțin celor ce vor merge peste două săptămâni la vot. Explicați puțin această situație.

Dan Barna, președintele USR: Nici pe departe. În 26 mai este primul pas în demersul de a recupera România. Pentru că dacă până acum mai era cât de cât o chestiune de viziune politică, de stânga vs. dreapta, de perspectivele europene ale României, acum de doi ani și jumătate sau trei ani suntem într-o secvență aproape de neimaginat în care infractorii își fac singuri legile în Parlament. Votează pentru ei înșiși. România este la o margine de prăpastie. Adică riscăm să devenim dintr-un stat european o țară unde încă se schimbă caii la diligență între est și vest. Ori asta nu putem să acceptăm.

De aceia la 26 mai alegerile europarlamentare sunt primul pas. Și alianța USR PLUS propune (de departe) cea mai competentă listă de oameni pe care i-a avut România pentru Parlamentul european. Vedem că Europa este sub presiune. A naționalismului, a curentelor acestea de marginalizare, folosirea cumva, doar a drepturilor și de evitare a obligațiilor. Vorbim de statul de drept, de modelul polonez, vedem modelul din Ungaria, vedem ce se întâmplă în Turcia. Țara asta nu e membră UE dar dă un model foarte la modă pentru pseudodictatorii aceștia gen Liviu Dragnea care sunt în Europa.

Și atunci miza e să trimitem la Bruxellles oameni competenți, care să nu ne mai facă de râs. Până acum europarlamentarii noștri s-au făcut remarcați cel mai mult prin subiecte de: hoție ( ca A. Severin) de cumpărături, matrapazlâcuri cu voturi ș.a. Ne-am cam făcut de râs prin oamenii pe care i-am avut acolo. Miza este de a avea oameni de care să fim mândri și care într-adevăr să facă ca România să fie al șaselea sau al șaptelea stat. Asta și în funcție de ce se întâmplă cu Brexit-ul. De aceea 26 mai este o miză majoră pentru România pentru că nu votăm doar pentru a trimite oameni competenți la Bruxelles. Asta se va întâmpla oricum. Dar votăm și dacă vrem să rămânem un stat european sau vrem să rămânem un stat din acesta „e-liberal” cum e noul termen acum la modă în care de fapt niște dictatori prostesc populația și UE este prezentată ca un dușman. Când, de fapt, fiecare familie din România știe că progresul ultimilor ani (atâta cât a fost) a venit dinspre Uniunea Europeană.

– Îndrăzniți să faceți un pronostic?

Dan Barna: E greu de făcut pronosticuri. Eu mi-aș dori un rezultat cât mai consistent cu doi în față. Sper să fim în zona aceea. Dacă mă iau după sentimentul pe care-l avem pe stradă, lucrurile par să meargă bine. Nicăieri în România nu am fost huiduiți. Nu am fost scuipați, nu am fost luați la fugă cum se mai întâmplă în partea cealaltă. Cel mai frecvent cuvânt (asta poate fi interesant) pe care-l spun oamenii când sunt întrebați cu ce asociază alianța USR PLUS este „speranță”. Nu e puțin lucru. În acest moment USR PLUS reprezintă speranța pentru România! (P)

LĂSAȚI UN MESAJ