”Importăm iluzii și exportăm minciună. Justiția nu e despre dosare, ci despre oameni”. Mesaj dur al președintelui Tribunalului Timiș

202

Adriana Stoicescu, președintele Tribunalului Timiș a postat pe pagina sa de Facebook un nou mesaj dur legat de modul în care este perceputa Justiția în România. Iată ce spune judecătoarea, adresându-se prin mesajul său și colegilor săi:

„Importăm pătrunjel şi usturoi şi exportăm scandal.
Incapabili să depăşim nivelul precupeţelor care au ca unic argument poalele ridicate în cap, ne hrănim din certuri, conflicte şi scandal.
De aceea trebuie să vorbim despre momentul Alba Iulia, 16 noiembrie.
Pentru că, în aceeaşi sală, uitând preţ de o zi de revoluţii fără miză şi revocări contestate la nesfârşit, judecătorii şi procurorii au ascultat lecţii de Istorie.
Au vorbit avocaţi şi foşti magistraţi, profesori şi oameni politici, despre istorie şi justiţie, despre decenţă şi onoare.
Despre normalitate.
Justiţia nu înseamnă protocoale şi DNA.
Justiţia nu este o poveste despre dosare, înscrisuri şi expertize; este o poveste cu şi despre oameni. Cu necazurile şi suferinţele lor. Cu păcatele lor. Şi, mai ales, cu speranţă.
Magistratura nu înseamnă salarii şi pensii speciale, privilegii şi onoruri.
Este o vocaţie, nu un job de 8 ore. Dacă eşti Magistrat, pleci acasă cu problemele oamenilor din faţa ta, indiferent ce sfaturi vei primi de la cei care ne învaţă să fim zen.
Pentru că schimbi destine.
Hotărăşti cui rămâne o casă şi cine pleacă, după o muncă de o viaţă; cine creşte copilul, pe care celălalt părinte îl va vedea, poate, o dată pe lună.
Inculpaţii din faţa ta au poveştile lor de viaţă, pe care nu întotdeauna le înţelegi…
Decizia ta de a–i trimite după gratii le schimbă, însă, viaţa pentru totdeauna.
Nu ne vor salva străinii.
Noi trebuie să o facem.
Când ultimul magistrat din ţara asta va înţelege că magistratura înseamnă un strop de smerenie şi multă înţelegere, înţelepciune şi omenie, vom fi salvaţi.
Până atunci, rămânem la periferia istoriei, mâncând seminţe, cu petul de bere în mână.
Vom continua să importăm iluzii şi să exportăm minciună.

Felicitări doamnelor judecător Simona Marcu şi Evelina Oprina pentru momentul Alba Iulia, 16 noiembrie 2018″, a scris pe Facebook presedintele Tribunalului Timis.

LĂSAȚI UN MESAJ