Împădurire la Topolovățu Mare: ,,Rădăcini către viitor’’

212

Societatea de Geografie din România, filiala Timiș, a plantat, în acest weekend, 500 de puieți de stejar și gorun, cu scopul de a extinde suprafața împădurită a României și de a atrage atenția asupra importanței pădurilor în creșterea calității aerului. Acțiunea a avut loc în comuna Topolovățu Mare și pentru aceasta s-au mobilizat peste 50 de voluntari profesori, studenți și elevi din județul Timiș.

Potrivit unui raport GreenPeace, România pierde aproximativ 3 hectare de pădure pe oră, 62 de cazuri de tăieri ilegale înregistrându-se în fiecare zi. Nevoia de lemn și de terenuri agricole, precum și incendiile controlate sau nu, reprezintă principalele motive ale defrișărilor. Astfel, suprafața exploatată a pădurilor este cu mult mai mare decât cea pe care se realizează acțiuni de împădurire.

Voluntarii din județul Timiș au participat sâmbătă, la acțiunea de împădurire „Rădăcini către viitor”, inițiată de filiala din Timiș a Societății de Geografie din România. Aceștia au pus umărul la făcut vetre, săpat gropi şi plantat puieţi de stejar şi nuc. Chiar dacă vremea a fost mohorâtă, cei prezenți au plantat cu spor și entuziasm de la 10:00 dimineaţa până la 13:00 când s-a atins numărul de puieţi planificat pentru zona de la periferia localității Topolovățu Mare.

Roxana Putan, coordonatorul proiectului, s-a declarat mulțumită de rezultatul eforturilor elevilor și profesorilor care au fost implicați: „La primul eveniment de împădurire organizat de noi am reușit să plantăm peste 500 de puieți, cu ajutorul volutarilor: profesori de geografie, studenți, elevi și simpatizanți ai SGR Timiș. În anii următori dorim să ajutăm și alte localități din județul Timiș care necesită extinderea suprafeței forestiere”, a declarat coordonatorul proiectului.

„Rădăcini către viitor” este susținut de către: Primăria Topolovățu Mare, Universitatea de Vest din Timișoara, Ocolul Silvic Lunca Timișului, Liceul Tehnologic de Silvicultură și Agricultură Casa Verde Timișoara, Liceul Teoretic Bartok Bela Timișoara, Liceul Teoretic Nikolaus Lenau Timișoara, Institutul Cultural Francez Timișoara.

Societatea de Geografie din România s-a format în anul 1875 sub denumirea de Societatea Română Regală de Geografie, având scopul de a reuni și de a ajuta cercetătorii și specialiștii români din domeniul geografiei. Alături de Societatea Academică Română a pus bazele instituționale ale cercetării și învățământului geografic din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.