Deși în alte zone ale țării încă se vorbește de zăpezi și de vreme rece, la Timișoara vine primăvara cu pași repezi, iar dacă vine primăvara, asta înseamnă că vine și Ziua Mărțișorului, ziua în care se oferă și se primesc flori și, bineînțeles, mărțișoare — o tradiție românească, încă este păstrată cu energie și multă bucurie. Ziua în care se anunță trecerea de la un anotimp rece la unul plăcut, prosper, cald.
Am luat la pas străzile Timișoarei să vorbim cu localnicii, chiar și cu turiștii, despre ce mai înseamnă Mărțișorul. Să aflăm dacă mai sunt bani în bugetul lor pentru a sărbători în oraș, pentru a cumpăra flori, mărțișoare.
„Pentru mine, ziua de 1 Martie este un prilej de agăța cât mai mult fete”, ne-a spus, zâmbind plin de el, un tânăr.
„Bucuria primăverii, asta semnifică pentru mine ziua Mărțișorului. Ne bucurăm! Abia așteptăm să vedem ce primim, de la cine primim, dar și noi dăruim la rândul nostru”, am aflat de la două timișorence ce le-am întâlnit prin centru.
„O amintire foarte plăcută pentru mine o reprezintă ziua Mărțișorului. Ceva retro, cum se spune, din timpurile noastre, tinerești, dar pe care și acum dorim să le menținem. Un mărțișor frumos, ceva frumos o să-i iau soției anul acesta, să fie și accesibil, bineînțeles. Noi nu suntem pretențioși”, ne-a șoptit un cuplu.
„Îi luăm un mărțișor soției, o sărutăm și-i spunem la anul și la mulți ani. Iar de 8 Martie îi dau un buchet de flori, îmi pun mie un pahar de vin alb, îi dau și ei un pahar de vin. Am lua mai multe, dar nu ne permite bugetul. Pensii cam mici, pe primul loc punem medicamentele acum, la vârsta noastră, mâncarea și pe urmă cadourile, atențiile”, ne-au mărturisit doi trecători pe care i-am întâlnit prin centrul Timișoarei.
„Noi acum am venit în vizită la Timișoara de Ziua Mărțișorului. Tocmai de la Piatra Neamț venim. Mărțișor trebuie neapărat să cumpărăm doamnelor, că altfel nu iese bine, neapărat trebuie”, a spus un turist încântat.
„Ziua Mărțișorului, pentru mine, este o zi extrem de semnificativă deoarece în această zi sunt născută, chiar de 1 Martie. Mama mi-a și spus că eu am fost Mărțișorul ei și sunt în continuare. Celebrăm în fiecare an cum se cuvine și ziua mea, și venirea primăverii. Acum începe natura să își revină la viață, trebuie să ne bucurăm, să fim mai veseli, să fim fericiți”, a ținut o trecătoare tinerică să vorbească cu noi, ba chiar ne-a și așteptat, cuminte, să povestim cu ea.
„Pentru mine reprezintă venirea primăverii, mă duce cu gândul către puritate, că-i alb, și, puțin, la pasiune, că e și roșu. Este un simbol foarte frumos românesc, chiar am o prietenă care stă în Germania și vine acum. A zis că abia așteaptă să poarte anul ăsta mărțisor. Fiul meu, anul trecut, mi-a luat o păpădie de pe marginea drumului. A fost printre cele mai dulci flori primite vreodată. Să vedem cu ce surprize vine anul acesta — de obicei primeam de la băieții mei flori, flori și parfumuri”, a povestit o trecătoare foarte veselă și entuziasmată de venirea primăverii.
„Mă întâlnesc cu prietenele și ne oferim mărțișoare, flori una alteia. Avem un obicei, să zic așa, o tradiție. Iar de la băieții mei primesc flori prin curier pentru că nu-s aici. Apreciez și le mulțumesc”, am aflat de la o altă doamnă.
„Am oferit mărțișoare când eram mai tânăr, acum ne-am mai demodat că abia trăim de la o pensie la alta. Pe doamna mea o sărbătoresc acasă, în familie, îi fac o cafea caldă și ne bucurăm de ea împreună. Cam atât. Astea-s vremurile!”, ne-a povestit un timișorean.
„Cele două culori ale mărțișorului simbolizează prevestirea primăverii, tocmai de aceea îl purtăm. Celebrăm prin gesturi, ne bucurăm de aceste mici simboluri, care sunt alese în funcție de cum simte fiecare. Chiar acum am consultat piața, sunt multe modele, sunt superbe. Iar ca prețuri, zic eu, sunt pentru toate buzunarele. De 8 Martie mă scoate soțul în oraș, deocamdată ne permitem. Dar nu depinde numai de noi, depinde de Cel de Sus, de sănătate și de cei de acolo, de la finanțe. Vedem cum este anul acesta, deocamdată ne permitem orice. Sunt persoane care se mulțumesc cu un simbol, cu un gest micuț, frumos, dar sunt și persoane ce nu se mulțumesc și ies din cadrul acestei sărbători ce prevestește revenirea la viață, primăvara”, ne-a întărit un cuplu entuziast, ce era în trecere prin centrul orașului.
„Sărbătorim la o cafea, la o prăjitură, la ce putem și noi. Mărțișor nu i-am cumpărat doamnei în fiecare an — doar din când în când. Acum, după posibilități fiecare”, a spus un trecător prin Piața Libertății.
„Căldură, primăvară, renaștere, flori… asta înseamnă pentru mine Mărțișorul, 1 Martie. Uite, deja soarele a ieșit, s-a mai încălzit afară. Gata, ne revenim la viață. Să vină primăvara, că prea mult frig am îndurat iarna asta”, ne-a transmis o trecătoare încântată de vremea de afară.
„Eu m-am dus, mi-am cumpărat setul acesta, cercei și lănțișor de argint, de la o bijuterie din Mall, și i-am spus soțului: Uite ce cadou frumos mi-ai luat de Mărțișor! Să-mi dai banii! I-am mulțumit, a fost fericit că s-a scăpat de o grijă și toată lumea e fericită. Cea mai bună variantă aceasta este, chiar o dau ca sfat”, am aflat de la o tânără ce se plimba prin Piața Libertății.
Istorie, datini și obiceiuri de Mărțișor
Se spune că în Banat fetele se spală pe față cu zăpadă de 1 Martie pentru a fi iubite mereu. Dar de unde zăpadă, acum, prin Banat? Ziua Mărțișorului e o tradiție străveche, încărcată de simboluri, gesturi și obiceiuri. Ea este celebrată de către români în fiecare an pe 1 Martie. În această zi se oferă mărțișoare și flori fetelor, femeilor. În unele zone ale țării băieții sunt cei care primesc mărțișoare create manual. Această sărbătoare semnifică trecerea de la iarnă la primăvara plină de viață, culoare, optimism.
Mărțișorul este recunoscut în patrimoniul UNESCO. La 6 decembrie 2017, Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvagardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a aprobat includerea „Practicilor culturale asociate zilei de 1 martie Mărțișorul” în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. (Sursa: Radio România Cultural)
Odată cu venirea Mărțișorului, a lunii martie, a primăverii, unii dintre români își aleg o ,„babă”, adică o zi care le prevestește cum va fi restul anului. Tradiția asociază zilele cuprinse între 1 și 9 martie cu babele, simbol al valorilor familiale tradiționale și garanție a vieții veșnice. În credința populară babele acestea ar fi înzestrate cu puteri magice, care le permit să influențeze starea vremii. Tot prin popor se spune că așa cum o să fie vremea în ziua babei tale,tot așa o să-ți fie anul. Dacă plouă, spre exemplu, ai un an bogat, cu roade, dacă ninge, ai un și mai îmbelșugat, un an prosper. Dacă este senin și cald, asta înseamnă că și anul tău o să fie tot senin, dar nu așa îmbelșugat. De unde toate aceste tradiții cu Babele? Pe vremuri, babele de martie prevesteau primăvara, iar în aceste zile de 1–9 martie Baba Dochia începe să-și dea jos cele nouă cojoace. Baba Dochia era cea care aducea iarna. Această „babă” se dezbracă treptat de cojoacele frigului, își dă unul câte unul jos, în așa fel încât în fiecare zi afară se face din ce în ce mai plăcut, mai cald. Culorile mărțișorului semnifică renașterea naturii, albul semnifică puritate, energie și roșul protejează de rele, dar, în același timp, exprimă iubirea. Primul mărțișor a fost șnurul împletit din fir alb și negru, iar în cele din urmă a fost înlocuit cu un fir roșu împletit cu unul alb. Prețurile mărțișoarelor pornesc de la 3 lei și pot ajunge chiar și la 50 lei sau 100 de lei. Altădată găseam comercianți de mărțișoare la tot pasul în Timișoara în această perioadă. În 2025 mărțișoarele le găsim în marile centre comerciale, în magazinele de cartier etc.