„Îi îndemn pe oameni să voteze cu sufletul, dar și cu mintea!” Interviu cu Ilie Todașcă, primarul comunei Săcălaz VIDEO (P)

206

– Domnule primar, vă rog să faceți un scurt inventar al ultimilor patru ani de mandat. Ce ați reușit să faceți în acești patru ani pentru Săcălaz?

– Mulțumesc de întrebare! E o interogație pe care mi-o pun și alegătorii. Sigur că, în patru ani de mandat, la Săcălaz, nu poți să faci minuni. Având în vedere dezvoltarea rezidențială rapidă a Săcălazului nu putem acoperi, cu bugetul pe care-l avem la dispoziție, toate necesitățile oamenilor. Dar totuși am reușit să promovez câteva investiții. Am și câteva invesții finalizate. O investiție pe care Săcălazul și-a dorit-o, imediat după Revoluție, este noua biserică ortodoxă română. Construcția acestei biserici a durat aproape 14 ani. O biserică nu se face de azi pe mâine și este un motiv de mândrie pentru mine că am început și am reușit, în 2020, să terminăm această biserică. Este o biserică demnă de localitatea Săcălaz. Am avut propuse în proiectul meu electoral pe 2016, sigur, mult mai multe obiective.

Anume: asfaltări de drumuri, apoi unele ținând de introducerea gazului în zona cartierului Armată. Acum, așa îi spunem, dar pe viitor se va numi cartierul Florilor. Și, sigur, una din marile realizări este că am accesat și am și semnat contractele de finanțare pentru șapte proiecte europene și alte două cu fonduri guvernamentale. Dar aici este păcat că, din cauza birocrației din țară, care este peste tot și parcă pe zi ce trece se accentuează în era internetului, a digitalizării, suntem în faza ca din șapte proiecte accesate, și cu bani de avansuri în cont, să finalizăm doar unul. Urmând ca, în viitorul apropiat, depinde de alegătorii noștri, pe cine vor alege primar, (sigur, eu aș vrea să mă aleagă tot pe mine, iertați-mi lipsa de modestie) fiindcă știu ce am de făcut și voi putea duce cele șase proiecte rămase la bun sfârșit, să finalizăm respectivele investiții. Este o realizare mare. Vorbim de o atragere de cinci milioane și jumătate de euro din fonduri europene, pe care și contracandidații mei mizează, și cele două lucrări pe fonduri guvernamentale cu șanse mari de a fi finalizate într-o lună și jumătate.

E vorba de acea reabilitare a rețelei de apă la Beregsăul Mic și de construcția unei stații de tratare și stocare a apei. Deci, se vor elimina problemele de apă în Beregsăul Mic. Dar problemele de apă se vor rezolva și în Beregsăul Mare, deoarece acolo sunt tot în fază de finalizare cele două lucrări mari pe fonduri europene. Este vorba de rețeaua de canalizare și de realizarea construcției unei stații de stocare și tratare a apei din Beregsău. Din aceste proiecte cu fonduri europene atrase, trei se referă la infrastructura mare: asfalt, apă, canalizare. Două sunt pentru infrastructură educațională. Sunt două grădinițe noi. Cea din Săcălaz este spre final și într-o lună vom putea face recepția și se vor putea muta copiii cei mici în noua grădiniță cu program prelungit din Săcălaz. Din păcate, cum spuneam despre birocrație, cea din Beregsăul Mare este în fază de aprobare a documentației de licitație la Agenția de Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Și am mai avut, tot cu ajutorul acestor fonduri europene, cele două cămine culturale din Beregsăul Mare și Mic. La Breregsăul Mic este deja finalizat, iar la cel Mare este în fază de recepție și finalizare.

Prin urmare, în acest mandat pot să mă laud că am adus aceste cinci milioane și jumătate din fonduri europene și cele două milioane și jumătate de euro din fonduri guvernamentale adică cam opt milioane. Și mai sunt și proiecte de o sută de mii de euro, respectiv de două sute de mii de euro în derulare, deci, în total, am atras cam zece milioane de euro din finanțări nerambursabile, în acest mandat de primar.

– Haideți să vedem ce aveți de gând să faceți în mandatul următor. Care sunt prioritățile pe care le aveți în vedere, nu doar acum, în campanie, ci după, în cazul în care veți câștiga alegerile.

– Sunt și probleme! Vă spun că sunt și probleme. Trecem la partea a doua. Clar că prioritatea principală a cetățenilor comunei, nu mă refer neaparat la vatra veche a localitățiilor, unde stringente sunt problemele de apă și canal, care vor fi rezolvate, o reprezintă infrastructura. Sigur se vor rezolva. Cum vă spuneam, avem în derulare aceste proiecte. Dar rămân acele noi cartiere rezidențiale care nu au rezolvate aceste probleme. Am depus deja la CNI (Compania Națională de Investiții) două solicitări. Una pentru apă și canal și una pentru modernizarea drumurilor. Pot să-i anunț pe alegătorii mei, cu sinceritate, că nu sunt sigur că voi primi suma întreagă necesară pentru aceste două proiecte mari și dorite în principal de cei 2500 spre 3000 de cetățeni care locuiesc în cele patru mari cartiere. Sigur că sunt PUZ-uri și de mai mică anvergură.

Dar Săcălazul are patru mari cartiere în dezvoltare: cartierul Europa, la intrare în localitate, cartierul Armată, cartierul de Vest și cartierul Sorocul din Beregsăul Mare. Deci prioritatea în gândirea și în inima mea sunt aceste cartiere mari, pentru care voi face tot posibilul (măcar pentru aceste cartiere) să aduc un pic de confort cetățenilor noștri. Asadar, ar fi necesar de investit în Săcălaz, în următorii patru ani, o sumă care s-ar ridica la 41 de milioane de euro. – Cu acești bani ați rezolva mare parte din problemele localității? – Cu acești bani aș rezolva 90 la sută din problemele care sunt la ora actuală în Săcălaz, aducând oamenii în secolul al XXI-lea în care trăim, în momentul de față. Dar tot trebuie să le spun oamenilor că nu voi avea șansa de a primi de la Guvernul României această sumă. Cel puțin, nu întreaga sumă necesară.

– Prin urmare, le spuneți adevarul, nu vreți să-i păcăliți pe alegătorii dumneavoastră.

– Absolut. Altfel, ne vom orienta, în continuare, pe necesitatea de a atrage fonduri europene. Am deja experiența necesară pentru a atrage aceste sume. Cunosc mecanismul de a aduce o parte din bani și din fondurile europene. Sau indiferent din ce alte surse de finanțare, care pot degreva bugetul local. Bugetul nostru local, pot să vă spun că se situează cam la 3 milioane de euro anual. Dar nu întotdeauna se și realizează. Mai ales anul acesta, avem o întârziere foarte mare la plățile către bugetul local și din partea unor concetățeni, dar și în cazul unor firme din Săcălaz, ca urmare a acestei pandemii. Dar și guvernul i-a păsuit cu plata impozitelor până în octombrie, fără să se mai plătească penalitățile aferente.

Din acest motiv, nici noi nu vom realiza bugetul propus. Dacă facem o socoteală, 40 de milioane de euro necesare dezvoltării celor patru cartiere în raport cu bugetul de 3 milioane de euro al localității, ar însemna să mai așteptăm 12 ani pentru a dezvolta deplin Săcalazul! Și asta fără să cheltuim nimic din buget pentru funcționarea primăriei, ci doar pentru investiții. De aceea, am depus la CNI noi proiecte. De anul viitor, în noul exercițiu financiar 2021 – 2027, sperăm să se schimbe puțin regulile de finanțare. Fiindcă este o cutumă tare depășită. Să mai dau un exemplu din Beregsăul Mare. Am accesat un milion de euro pentru canalizare și fiindcă a trebuit să construim acea stație de epurare, la ora actuală, s-a realizat rețeaua de canalizare pe 5 străzi și jumătate din vatra veche a satului și fără să se facă acele cămine de branșare a locuitorilor. Mă gândesc că guvernanții au înțeles nevoile oamenilor, și dacă au de gând ne sprijine să facem o lucrare în Beregsău sau Săcălaz, într-un cartier ce necesită 1,8 milioane de euro, să mărească plafonul pentru a termina lucrarea de la cap la coadă.

Altfel, dacă se va merge tot pe această idee veche, la fel vom păți. Să avem lucrări nefinalizate. Vom face jumătăți sau trei sferturi de măsură. – Câți locuitori numără comuna Săcălaz și cele două sate Beregsău, în prezent? – S-a plecat de la 6200 locuitori în anul 2000. La ora actuală avem, ca populație stabilă, conform serviciului nostru de evidența populației, un număr de 10480 de locuitori. Sigur că populația totală depășește acest număr. După aprecierea mea, suntem între 13000 și 14000 de locuitori. Toată lumea plătește taxe și impozite pe case și proprietăți, chiar dacă nu toți au domiciliul stabil aici. Dar, la ora actuală, primăria Săcălaz, mă refer la restanțele mai vechi, are în jur de 70 miliarde lei vechi (1,5 milioane euro), ca sume neîncasate la capitolul taxe și impozite. Am constatat că, în acest an, persoanele fizice care erau bune plătitoare de taxe și impozite, dar și multe societăți comerciale, în special, s-au aflat în imposibiliatea de a plăti impozitul datorat primăriei. Mai contribuie la buget și o parte din amenzi dar și concesiunile pe active. Am făcut apel la oameni. Dar dacă aceia care erau buni plătitori nu au reușit anul acesta să o mai facă, vă dați seama cum stau lucrurile cu cei care nu și-au plătit vreme de doi sau trei ani impozitele, când vor putea aceștia să plătească banii datorați administrației locale!

– Domnule primar, legat de perspective, ce alte obiective importante vă gândiți că ar mai fi necesare. Pentru că, așa cum vedem, populația s-a dublat. Ce mai așteaptă oamenii? Poate o sală de spectacole sau un complex sportiv, ridicate de la zero. Care ar fi nevoile actuale ale Săcălazului, în afara celor strict edilitare?

– Intrăm iar în partea de promisiuni electorale. Nu am făcut promisiuni pe care cred că nu le pot duce la capăt. Ca o glumă, în anii 2000 cei ce candidau voiau să schimbe și mătura din primărie. Poate în primul mandat am mai greșit și eu. Dar după aceea am început să structurez și să nu promit marea cu sarea și, după, să fiu luat de urechi. Ca atare, le mulțumesc oamenilor că de cinci mandate m-au tot votat. Mai sunt lucrări necesare. Este necesară o școală modernă la Săcălaz pentru cei 450 de elevi care învață la școala de aici, dar mai avem 250 de elevi la Beregsăul Mare. Dar acolo avem construită o școală generală modernă cu fonduri europene de 3,5 milioane de euro. A fost inaugurată în mandatul 2012 – 2016. Într-o lună, se va termina grădinița din Săcălaz. Iar același lucru se întâmplă și la Beregsăul Mare. Singura problemă deosebită este că trebuie o școală nouă, modernă la Săcălaz. Elevii, ca spațiu, ar avea loc. Dar clădirea e depășită ca structură. S-a construit un etaj acum șapte – opt ani prin Banca Mondială dar tot tot depășită este.

Prioritatea este construcția unei școli noi. Altă prioritate a noastră, care tot din dorințele oamenilor a izvorât, este reluarea transportului public. Noi avem o societate de transport metropolitan. Deci toate comunele periurbane suntem în această societate. Dar nu avem contract direct cu STPT. Societatea metropolitană închiriază de la STPT autobuzele. Oamenii își doresc un trasport public modern, și le dau dreptate. Nu e o bucurie că mulți oameni din localitățile administrate de noi se plâng că trebuie să meargă neaparat cu mașina să ducă copilul la școală și să-l aducă. În principal, eu doresc să găsesc o soluție chiar de transport școlar pentru acești copii ai noștri. Cert e că pe noi ne obligă legea ca, dacă avem , la nivel de comună, copii din localitățile limitrofe ce fac școala la Săcălaz, să îi aducem pe gratis și cu mijloacele noastre de transport. Așa ar trebui să fie și la Timișoara. Mulți elevi învață în oraș și ar trebui să fim ajutați din bugetul orașului.

Este una din ideile mele prioritare, din viitorul mandat. Din ce știu de la firma de transport, în jur de 120 elevi din Săcălaz fac naveta la Timișoara. Nu ar fi un mare efort cu să facem treaba asta cu două microbuze, având în vedere că majoritatea încep la ora opt școlile. Am și făcut o testare înainte de a intra cu SMTP pe transport local, cu cel puțin două microbuze am putea asigura dusul și adusul copiilor la școală. Ar scăpa și părinții de o grijă. Unii părinți încep lucrul la ora nouă dar trebuie să plece cu copilul la 7,30. Spunea cineva că pe linia de cultură, culte și sport nu am făcut nimic. Ba, am făcut. Avem o sală de sport modernă cu 150 de locuri în tribună. Este în licitație la CNI, fiindcă Săcălazul este singura comună ce nu are sală de educație fizică școlară. Proiectul se și potrivește bine pe terenul pe care-l mai are disponibil școala. La nivel educațional se derulează fondurile prin ADR, prin planul operațional. Sunt mai mult decât sigur că am putea gândi și chiar visa la o școală modernă la Săcălaz din fonduri europene.

Dacă am reușit la Beregsăul Mare, sigur voi reuși și la Săcălaz. Dacă facem o școală modernă se va opri ceva și din această navetă. Sincer, nu vă dezvălui un secret pentru că informațiile sunt și pe site-ul Inspectoratului și al Ministerului Educației, iar ele atestă faptul că unitatea școlară din Săcălaz este peste media națională la examenul de Capacitate. La clasa a opta, anul acesta, școala noastră, ca nivel educațional, dar și ca nivel al profesorilor, și-a făcut treaba bine. În esență, este o mândrie pentru noi că, în acest an, copiii noștri au fost peste media la examenul de capacitate, la nivel național. Sunt școli în Timișoara, care au fost sub noi, ca nivel educațional. Cât privește dotarea, poate, la Timișoara, se stă mai bine, orașul având alte posibilități financiare, decât noi, e limpede.

– La final, un gând pentru alegătorii dumneavoastră.

– Îi rog pe oameni să voteze și cu sufletul, dar și cu mintea! Să voteze cu cine doresc ei. Important este să se prezinte la vot. Să nu se sperie de această pandemie. Noi vom asigura toate condițiile în secții, mă refer la dezinfectanți, mănuși, măști de protecție. Se va păstra ordinea. Îi îndemn pe concetățenii mei să nu le fie frică, și să vină la vot. Cu cât mai mulți vin să voteze, cu atât va ieși primar cel care trebuie. Fiecare are posibilitatea ca, dintre cei nouă candidați, să-și voteze primarul pentru viitorii patru ani. Prin urmare, închei dialogul cu dumneavoastră, cu acest mesaj simplu, dar necesar : dragi concetățeni, veniți la vot!

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.