Iaşiul se laudă cu cea mai frumoasă bibliotecă, Timişoara cu cea mai modernă

1839

Poate că acum, în epoca internetului, bibliotecile nu mai reprezintă ce au fost în urmă cu decenii sau, în unele cazuri chiar secole, dar unele dintre acestea sunt adevărate capodopere de arhitectură, iar operele pe care le adăpostesc reprezintă o valoare inestimabilă. Pe de altă parte, unele au evoluat şi oferă celor studioşi cele mai noi tehnologii de obţinere a informaţiilor.

Mai puţin cunoscută în România, dar apreciată de mulţi străini, care au şi votat-o printre cele mai frumoase bilbioteci din lume, este cea a Universităţii Tehnice din Iaşi. Aceasta a înfiinţată în 1948 în cadrul actualei Universităţi „Al. Ioan Cuza” şi conţine aproape un milion de documente: 522.187 cărţi, 129.332 reviste, 5.042 CD-uri, DVD-uri şi 305.967 documente tehnice.

biblioteca_gheorghe_asachi_din_iasi

Biblioteca Universităţii Tehnice se află în interiorul Palatului Universităţii din Iaşi, clădire ridicată în 1860 la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Construcţia, situată în cartierul Copou din Iaşi, în care astăzi funcţionează universităţile „Al. I. Cuza“ şi „Gheorghe Asachi“, a ajuns la forma actuală, prin extindere, la mijlocul anilor 1930.

Dacă Iaşiul se mândreşte cu biblioteca Universităţii Tehnice, considerată cea mai frumoasă din România şi una dintre cele mai frumoase din lume, Timişoara se făleşte cu cea mai modernă bibliotecă din ţară care, culmea, aparţine tot unei universităţi tehnice, Politehnica.

biblioteca-timisoara-2

Biblioteca Universităţii Politehnica din Timişoara, care a costat peste 11 milioane de euro, face parte dintre mândriile timişorenilor. Elegantă, luminoasă şi dotată la cele mai înalte standarde occidentale, biblioteca are peste 700.000 de volume şi acces nelimitat la sistemul informatic computerizat.

La inaugurarea oficială, din 2014, a fost pregătit un moment special. Peste 500 de studenţi ai instituţiei au format un lanţ uman prin intermediul căruia s-au transmis, din mână în mână, ultimele cărţi de la vechea la noua bibliotecă.

biblioteca-timisoara-3

“Această bibliotecă s-a deschis la 94 de ani de la inaugurarea Şcolii Politehnice din Timişoara. Este un loc în care există toate facilităţile pe le poate dori un student din Occident. Pot să vină să studieze, au acces liber, non-stop. Îmbucurător este că toate spaţiile sunt ocupate, studenţii fiind dornici de cultură şi educaţie. Noi trebuie doar să îi ajutăm. Această bibliotecă este o emblemă a spiritului academic timişorean şi politehnist”, declara, atunci, Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica.

Cea mai frumoasă bibliotecă din lume e considerată a fi Biblioteca Naţională a Cehiei, din Praga.

biblioteca-praga

1 COMENTARIU

  1. Der departe, Iasiul, frumoasa, nu la fel ca biblioteca Cehiei, dar este motiv de mandrie. Imi pare rau, dar cea din Timisoara da impresia unui modest salon de cosmetica, repet, unul modest ca aspect.

LĂSAȚI UN MESAJ