Iarna asta a venit prin surprindere sau a avut decența să se anunțe? Video

333

Este cunoscut că iarna este un anotimp cu obiceiuri ciudate. De când lumea face surprize, mai ales edililor de mari orașe ori administratorilor de tot felul. Este foarte capricioasă și întotdeauna vine pe neașteptate. Dar întotdeauna! Fără excepție. Ce poate fi mai ciudat ca abia la mijloc de decembrie să ningă?

Dar la Timișoara acest vechi adevăr edilitaro-meteorologic este adevărat doar parțial. De cel puțin o zi se știe că vine potopul sub forma unui cod colorat în portocaliu. Deci este firesc. Și se iau măsuri pentru deszăpezire de companiile ce au utilaje și se pricep la așa ceva. Asta în teorie. În practică este adevărat că s-au mai curățat câteva străzi dar foarte puține din câte are orașul. Au avut prioritate arterele unde circulă mijloacele de transport în comun. Aici a mai trecut în dorul Lelii câte un plug ce a mai zgârmat omătul. Dar pe majoritatea străzilor ce nu au avut norocul să aibe barem un tramvai ori un troleibuz traseu pe acolo nici pomeneală de îndepărtat neaua.

Chiar ieri unii curioși au vrut să știe direct de la primar cum stă treaba cu măsurile anti zăpadă. Edilul șef a dat asigurări că firma specializată cu repararea drumurilor este cea în măsură mă acționeze. Iar despre numărul utilajele de asemenea a transmis timișorenilor că nu sunt motive de îngrijorare. Sunt îndestulătoare și au și necesarul de materiale cum ar fi sarea ori nisipul de împrăștiat pe străzi.

Adevărul că se mai văd locuri unde s-a încercat o mica curățire a „calamității”. Doar că angajații SDM sunt tare timizi din fire. Parcă le este rușine să deranjeze iarna. Nu se prea omoară cu firea. Că doar ninge în continuare și iar se va depune stratul alb. Așa că așteaptă un moment mai prielnic. Deci la noi în privința deszăpezirii este cam așa și așa. Se face câte ceva dar nu e nici o grabă că doar nu au intrat zilele în sac. Dacă termină de măturat azi tot în zilele următoare ce vor mai face?

Poate după sărbători când zăpada se va întări ca un super beton vor acționa mai serios. Acum nu prea are rost.

Dar nici trotuarele nu stau prea bine. Așa cum se vede și în imagini din zeci de cazuri surprinse abia în două trei situații a îndrăznit câte cineva să pună mâna pe lopată și pe mătură. Sigur că nu e treaba cetățenilor să se suprapună peste cea a firmelor de specialitate dar nici nu strică nimănui să iasă un sfert de oră să îndepărteze zăpada măcar din fața casei ori a dughenei lui. Este un act de civism minimal ca măcar acolo unde locuiește fiecare ori își desfășoară activitate să facă o potecă circulabilă.

Nici măcar prichindeii ce în urmă cu două săptămâni tremurau de nerăbdare să se dea cu sania nu prea au avut acum chef de ieșit. Toți entuziaștii ce aseară postau fotografii cu minunățiile anotimpului și cum cum vor sta azi doar pe afară în omat s-au răzgândit brusc și acum au preferat să picotească pe lângă calorifere și teracote ca mâțele. Prin oraș abia au fost văzuți doi amici ai zăpezii ce făceau primii bulgări.

Deci iarna de acum este cam ca firea bănățenilor: cam molcomă și așezată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ