Hristos a înviat credincioșilor romano-catolici! Pastorala de Paşti a PS Martin Roos

858

Câteva sute de credincioși romano-catolici au mers sâmbătă seara la Domul din Piața Unirii să ia lumină. Anul acesta, credincioșii catolici celebrează Învierea Domnului cu cinci săptămâni mai repede decât cei ortodocși. Slujba a fost oficiată de către Excelența Sa Martin Roos, episcop de Timișoara.

Dupa o tradiție de mulți ani sărbătorirea Vigiliei Pascale a început cu sfințirea Focului aprins în fața bisericii. Acest moment solemn a fost oficiat de un sobor de preoți conduși de însuși monseniorul Martin Ross, episcopul diecezei de Timișoara, care mai întâi a sfințit Lumina, ce a fost oferită tuturor credincioșilor.

După un an de pauză, din cauza lucrărilor de reabilitare, s-a reluat tradiția marșului din jurul Pieței Unirii, apoi sfinții părinți, urmați de întreaga asistență, au dus Lumina nouă și binecuvantată în catedrală. Slujba a continuat cu intonarea Praeconium-ul Pascal (Imnul bucuriei pascale), Liturghia Cuvântului, formată din mai multe lecturi şi Psalmi din Vechiul şi Noul Testament și sfințirea apei de botez. Un alt moment important al slujbei a fost înnoirea promisiunilor de la botez şi apoi Liturghia Euharistică.

Serviciul religios s-a săvârșit, ca întotdeauna, în mai multe limbi vorbite în Banat: română, maghiară, germană și chiar în latină. Hristos a Înviat tuturor credincioșilor ce sărbatoresc în acestă duminică!

Iată mesajul Excelenței Sale Martin Roos, episcop de Timișoara, cu ocazia Solemnității Învierii Domnului Sfintele Paști 2016.

Frați și surori în Cristos!

Sărbătoarea Sfintelor Paști este prin excelență o sărbătoare a bucuriei. După suferințele îndurerate pentru noi, după răstignirea și moartea sa pe cruce, Domnul nostru Isus Cristos a înviat și s-a arătat ucenicilor săi. Această reîntâlnire a Domnului în împrejurări atât de deosebite și neașteptate i-a surprins nespus de mult pe ucenici, care nu se așteptau la un astfel de eveniment. Ei au fost primii, care confruntați cu realitatea Învierii lui Cristos nu au reușit să-și dovedească imediat credința, în momentul revederii cu Isus. Evangheliile ne relatează destul de mult despre aceste momente din viața apostolilor.

Isus cel răstignit însă trăiește și nu se lasă respins de necredința și slăbiciunea lor. El se arată în repetate rânduri, pătrunde prin ușile închise, El mănâncă împreună cu ucenicii, se alătură celor aflați pe drum și le explică scripturile; unora chiar le permite să Îl atingă pentru a se convinge de realitate, iar pe alții îi respinge. Domnul cel răstignit se prezintă tuturor ca o realitate și o prezență vie, ce nu se lasă nici evocată dar nici respinsă. Însuși mormântul gol trădează această realitate, când acolo toate sunt ordonate și fără nicio urmă de iluzii sau închipuiri.

Concluzia fundamentală, care se poate formula, ne spune că Cel răstignit pe cruce și îngropat în mormânt este acum viu; El trăiește și este același Domn, cu care ei s-au obișnuit în timpul, care l-au petrecut împreună; pe care l-au văzut și însoțit, care i-a învățat și i-a instruit. El este Domnul prin care Duhul Sfânt ne este dat pentru o nouă viață. În mijlocul lor, Cel răstignit, dar Înviat, le spune ucenicilor: „Primiți pe Duhul Sfânt, celor care le veți ierta păcatele, vor fi iertate, celor care nu le veți ierta, vor fi ținute…!” (Ioan 20, 22-23).

Frați și Surori în Cristos! Tocmai aici putem afla cheia și taina mântuirii noastre, atunci când descoperim în Învierea Domnului îndurarea și iertarea, împăcarea, reconcilierea, ca semn al nemărginitei iubiri pe care Dumnezeu o are față de noi. „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât și l-a jertfit pe propriul său Fiu, pentru ca toți cei care cred în El, să aibe viață veșnică…!” (Ioan 3, 16). Prin această lucrare a lui Dumnezeu a luat sfârșit pentru totdeauna robia păcatului în care s-a zbătut întreaga omenire. Păcatul lui Adam a fost iertat, iar prețul răscumpărării omului a fost tocmai jertfirea unicului Fiu al lui Dumnezeu venit în lume.

Dar Fiul lui Dumnezeu nu a rămas mort, ci a înviat. Apostolii și ucenicii sunt martorii acestui mare eveniment. Ei devin vestitori ai morții și învierii lui Isus Cristos și a faptelor lui Dumnezeu, mărturisind cu toată credința în fața lumii ceea ce ei înșiși au văzut, au auzit și despre care s-au putut convinge. Printre ei apostolul Petru a fost cel care a ajuns primul la mormânt și totodată la credința, prin care împreună cu ceilalți apostoli și ucenici au vestit Învierea lui Isus: Cristos Isus trăiește, i s-a arătat lui. Domnul a înviat cu adevărat!

Ne dorim ca celebrarea acestor minunate zile pascale să ne copleșească pe toți cu o profundă recunoștință, cu speranță nouă și cu bucurie în Dumnezeu. Misterul Morții și Învierii Domnului să ne conducă și pe noi pe calea credinței, făcându-ne mai statornici în trăirea ei, ajutându-ne să devenim și să rămânem vestitori curajoși ai Învierii, prin care Isus a biruit moartea, pentru a oferi tuturor șansa adevăratei vieți.

Cristos a înviat!

Timișoara, în Duminica Învierii Domnului 2016

+ Martin
episcop diecezan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.