Hoții de pe căile ferate române și-au mutat „afacerea” în Franța. DIICOT a făcut percheziții în Arad

285

Hoții care fură fier vechi, în special de pe căile ferate, nu mai activează în România. Au mutat operațiunea peste hotare. O grupare a dat 57 de lovituri pe raza căilor ferate franceze și are legături cu interlopi din Arad și alte 4 județe din țară. Casele lor au fost călcate, joi, de DIICOT.

Astfel, au avut loc 15 perchezeții în județele Arad, Cluj, Olt, Vâlcea și Giurgiu, vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunile de furt calificat, tăinuire și spălare a banilor.

„În baza cooperării dintre procurorii DIICOT și autoritățile franceze, s-au efectuat cercetări cu privire la un grup infracțional organizat, care, în perioada 01.02.2019 – 18.02.2019, ar fi comis un număr de 57 de furturi, în dauna SNCF Franța(compania feroviară franceză), cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro.
Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive pentru dezmembrare și valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă), stabilindu-se că s-a reușit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone”, aflăm din dosarul DIICOT.

Procurorii au ridicat documente, sumele de 40.000 de lei, 1.860 de euro, 3 motoare de ambarcațiuni și mai multe bancnote contrafăcute.
La acțiunea din România, alături de procurorii DIICOT, la coordonare, a participat și judecătorul de instrucție francez, iar la activitățile desfășurate au asistat și trei anchetatori ai Jandarmeriei Naționale Franceze și un specialist al A.P. FURTUM din cadrul Agenției Uniunii Europene de cooperare în materie de aplicare a legii, care a oferit sprijin prin intermediul biroului mobil.

LĂSAȚI UN MESAJ