13.1 C
Timișoara
sâmbătă 27 aprilie 2024

Hei-rup cu Capitala Culturală! Cum încearcă autoritățile locale să dreagă treaba pe ultima sută de metri

Cum din cei doi ani de amânare a misiunii Timișoarei de a prelua titulatura de Capitală Culturală Europeană au mai rămas foarte puține luni (numărătoarea ar putea deja să fie făcută în zile), autoritățile locale au intrat în agitație.

Pentru a nu fi prinși cu temele nefăcute, dar și cu pantalonii în vine, responsabilii culturali se dau de ceasul morții să găsească idei, dar mai ales bani pentru a cârpi ce se mai poate în ultimul moment.

Cum să stoarcem bani din piatră seacă?

Primăria Municipiului Timișoara și Centrul de Proiecte Timișoara a invitat reprezentanții administrațiilor publice locale și instituțiilor finanțatoare, specialiștii în politici culturale, operatorii și managerii culturali, să ia parte la un eveniment dedicat finanțării publice a proiectelor culturale.

Evenimentul a avut loc luni, fiind împărțit în două etape.

Prima s-a desfășurat în proaspăt renovatul Cinematograf „Victoria”, iar alta, pe seară, la Centrul de Proiecte Timișoara.

Primăria Municipiului Timișoara și Centrul de Proiecte Timișoara își doresc să dezvolte un forum de învățare și dialog și să încurajeze schimbul de experiențe la nivel național, care să susțină profesionalizarea și inovația în finanțarea publică pentru cultură.

Se dorește îmbunătățirea sistemului propriu de finanțare într-un context deschis, colaborativ, bazat pe schimb de experiență.

Conferința „Finanțarea publică a proiectelor culturale” a cuprins sesiuni de prezentări și discuții despre rolul, principiile și formele alocării de fonduri publice pentru proiecte culturale de la bugetul local. Au fost invitați să participe reprezentanți ai mai multor autorități finanțatoare ale proiectelor culturale din România.

Deși s-a vorbit în general despre cultură și bani, subiectul presant, cum e și firesc, a fost Programul Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în 2023, care presupune și alocarea de fonduri de la bugetul de stat.

Au fost invitați să-și spună părerea și să aducă în față idei de soluționare a problemelor persoane cu experiență, precum: Irina Cios, directoare Administrația Fondului Cultural Național; Dorinel Hotnogu, consilier cultural Primăria Reșița; Mihaela Păun, directoare ARCUB; Adela Popa, șef birou Cultură, Consiliul Județean Timiș; Iulia Popovici, expert politici culturale; Alexandra Rigler, directoare Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Iar în partea a doua de discuții au mai intervenit: Andras Demeter, secretar de stat Ministerul Culturii, și Ovidiu Megan, director executiv interimar al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Pentru a da o oarecare imparțialitate întâlnirii, aceasta a fost moderată de Ștefan Teișanu, de la Centrul Cultural Clujean.

O a doua întâlnire cu aceeași temă, de maximă actualitate, axată strict pe finanțarea Capitalei Culturale ce bate la ușă a avut loc seara, în curtea Centrului de Proiecte Timișoara.

Aici, la o discuție ce se dorea mai relaxată, despre „Finanțarea publică a proiectelor culturale în contextul Timișoara — Capitală Europeană a Culturii 2023”, au participat reprezentanți ai Primăriei Municipiului Timișoara, inclusiv primarul Dominic Fritz, întreaga echipă curatorială ce va gira anul cultural și operatorii culturali ai căror proiecte au fost susținute prin finanțările curente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Din ateliere – pe simeze. +40 de artiști timișoreni expun în Galeria Helios

„Prezențe artistice semnificative din atelierele Uniunii Artiștilor Plastici filiala Timișoara”. Așa se intitulează demersul plastic propus de o serie de artiști vizuali timișoreni. Este...

Primarul Timișoarei și președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport au agreat soluția optimă pentru secția de canotaj a CSM

Primarul Dominic Fritz și Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport și multipla campioană olimpică de canotaj, au agreat că soluția...

Citește și :