Haos în Consiliul Local Timișoara! Războiul lui Robu cu pesediștii se dă pentru resursele de sute de milioane de euro ale orașului!

264

Proiecte votate pe genunchi, greșeli în redactarea proiectelor depuse la ADR Vest în vederea obținerea de fonduri europene, ședințe ori de câte ori vrea primarul, plenuri cu proiecte publicate în aceeași zi — acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă aleșii locali ai orașului nostru. Așa funcționează Primăria Timișoara. Deși Legea Transparenței este foarte clară, ea e încălcată cu bună știință.

Consilierii PSD din Timișoara s-au săturat de modul de lucru impus de primarul orașului. Aceștia sunt chemați la ședințe extraordinare sau „de îndată”, de câteva ori pe lună, și nu au timp nici măcar să analizeze proiectele. Mai mult, în cadrul ședințelor extraordinare apar mereu liste suplimentare, deși acest lucru este interzis de lege.

Picătura a umplut paharul marți, 19 martie, când la ședință au absentat consilierii PSD.

„La nivelul Consiliului Local, pot să spun că acest primar generează situații aberante, convocând ședințe de comisii cu o oră, o oră și jumătate înainte de ora stabilită pentru aceste ședințe, ceea ce face aproape imposibilă participarea. Și dacă există participare, este în necunoștință de cauză, pentru că nu ai timp să studiezi materialele, nu ai timp să le analizezi cu seriozitate. Aceste comisii sunt baza convocării unor ședințe de plen. Deja a ajuns o obișnuință convocarea ședințelor extraordinare sau de îndată”, a declarat, pentru „Banatul Azi”, Dan Idolu, liderul grupului de consilieri PSD.

Aleșii sunt chemați cu o oră înainte de comisii și cu o zi înainte de plen, fără ca proiectele să le fie trimise sau să fie afișate pe site-ul instituției. Un alt lucru ilegal, pentru că Legea Transparenței spune că un proiect de hotărâre trebuie să fie postat public pe site cu cel puțin 10 zile înainte de vot.

„Am protestat a două oară în acest an pentru că a venit convocarea vinerea trecută (n.r.: 15 martie), la 11:45, prin SMS, pentru a fi prezenți, la ora 13:00, la o ședință pe comisii. Toții consilierii au o ocupație, un seviciu, nu poți să fugi pentru că așa a hotărât primarul”, a mai adăugat Idolu.

După convocarea de vineri, a apărut ședința extraordinară de marți. Lista de șapte proiecte a ajuns la peste 30. Executivul Primăriei a susținut mereu că e urgent să se organizeze plen pentru a promova proiecte pe fonduri europene. Aflăm de la consilieri că de fapt este necesar votul pentru modificări la aceste proiecte, întrucât au fost redactate greșit. Și nu o dată!

„Marți, la ședință, la cele șapte puncte s-au mai adăugat 25. În afară de faptul că e ilegal, este grav că acest mod de lucru heirupist și netransparent conduce la ceea ce ne afectează negativ viața de zi cu zi. Sunt prea multe greșeli de redactare și de promovare a proiectelor finanțate din fonduri guvernamentale și europene. Se întâmplă ca anumite documente, indiferent de justificări, să vină de 3–4 ori în plen pentru că s-a greșit la redactare”, ne-a dezvăluit consillierul local Dan Idolu.

Menționăm că proiectele despre care vorbește consilierul social-democrat au fost postate pe site-ul primăriei în ziua plenului, cu doar câteva ore înainte de ședință. Nici cetățenii și nici jurnaliștii nu au putut să le vadă și să le analizeze.

Potrivit Legii Transparenței, L 52/2003: „În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, autoritatea administrației publice are obligația să publice un anunț referitor la această acțiune în site-ul propriu, să-l afișeze la sediul propriu, într-un spațiu accesibil publicului, și să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. Autoritatea administrației publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informații.

(2) Anunțul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoștința publicului, în condițiile alin. (1), cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autoritățile publice. Anunțul va cuprinde: data afișării, o notă de fundamentre, o expunere de motive, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, un studiu de impact și/sau de fezabilitate, după caz, textul complet al proiectului actului respectiv, precum și termenul-limită, locul și modalitatea în care cei interesați pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind actul normativ.

(3) Anunțul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ cu relevanță asupra mediului de afaceri se transmite de către inițiator asociațiilor de afaceri și altor asociații legal constituite, pe domenii specifice de activitate, în termenul prevăzut la alin. (2).

(4) La publicarea anunțului, autoritatea administrației publice va stabili o perioadă de cel puțin 10 zile calendaristice pentru proiectele de acte normative prevăzute la alin. (2), pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice”.

De cealaltă parte, primarul Nicolae Robu susține că social-democrații încearcă doar să-i pună bețe în roate prin neprezentare la ședințele extraordinare. A făcut și un sondaj în acest sens, bineînțeles, pe Facebook.

„La ședința extraordinară de astăzi (n.r.: marți, 19 martie) a Consiliului Local, consilierii PSD au lipsit în bloc. Cică în semn de protest. Protest că îi pun prea mult la lucru cu atâtea proiecte pentru care le solicit votul! Pe ei munca îi obosește, mai ales cea pentru binele comunității, în timp ce pe mine mă pasionează, mă face fericit de-a dreptul, asta-i diferența!

Proiecte importante n-au putut fi, astfel, votate. Dumneavoastră cum vă poziționați față de acest chiul în masă al psd-iștilor?”, se întreabă (și întreabă) edilul-șef pe Facebook.

Oamenii au la dispoziție două variante de răspuns: „Îi apreciez pe PSD-iști” sau „Îi dezavuez pe PSD-iști”.

Aceeași situație s-a reluat și luni, 25 martie, când consilierii locali au fost chemați din nou la o ședință „de îndată”. Edilul-șef susține că este nevoie de votul aleșilor pentru a putea depune proiecte pe fonduri europene. A fost votat același proiect care a mai ajuns pe masa aleșilor încă de două ori.

„Apreciez prezența astăzi (n.r.: luni, 25 martie) și vă mulțumesc pentru că votul va fi favorabil pentru Timișoara. Sunt lucruri imprevizibile. Nu putea fi mai din timp. Ghidurile cer niște înscrisuri în cartea funciară, care nu există în înscrisurile din trecut. De mult prea multe ori s-a întâmplat ca proiecte care puteau ajunge în comisii din timp să nu ajungă. Am anticipat că vom ajunge în astfel de situații, să ne întâlnim cu heirupul, pentru că proiectele au nevoie de votul Consliului Local”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Acum, singurul lucru pe care pot să îl facă aleșii PSD, și pe care spun că îl vor face, este să se adreseze prefectului județului Timiș, Eva Andreaș. Aceasta poate invoca recursul grațios pentru abrogarea unor hotărâri luate în condiții de nelegalitate sau poate ataca aceste decizii în instanță, prin procese în contencios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.