Guvernul Grindeanu putea fi salvat! În ce mod și cine face această afirmație!

579

Deputatul independent Remus Borza a vorbit la DC News despre pragul electoral și situația care îi permite UDMR-ului să ajungă mereu în Parlament.

Suntem singura țară din lume care a creat legislație ce permite unei minorități să candideze și să obțină mandate în Parlament fără să respecte pragul de 5% valabil pentru toată lumea.

UDMR-ul intră, nu pe 5%, intră pe alternativ, 20% în minim 4 circumscripții, care pe legea electorală 208/2015, circumscripția e județul. Evident că UDMR-ul e constant”.

Remus Borza a vorbit despre ridicarea pragului, precizând că asta „nu înseamnă că excludem de pe scena politică, din Parlamentul țării, minoritățile”.

„Există o inițiativă a unui deputat PSD de la Botoșani, Răzvan Rotaru, care a venit cu o propunere, nu știu dacă a și formalizat-o, dacă a înregistrat-o la secretariatul general al Camerei, prin care propunea un prag de 5% pentru fiecare formațiune politică în toate județele”.  Jurnalistul Val Vâlcu a precizat că această opțiune nu este viabilă și nici democrată, existând posibilitatea ca un partid să câștige alegerile, dar într-un singur județ să nu treacă de 5% și să nu intre în Parlament.

„Poți ridica de la 5% la nivel național, la 7%, pentru a scăpa de aceste partidulețe care fragmentează oricum prea mult. În SUA sunt două mari partide, două mari blocuri ideologice, republicani și democrați. Cam așa stau lucrurile și în Marea Britanie, conservatori și laburiști. La fel și în Germania”.

Guvernul Grindeanu putea fi salvat de minorități 

Putem ridica la nivel național 7% sau 5% în fiecare județ cum e această propunere. De ce? Există riscul polarizării și creării unor partide regionale. Parlamentul țării dă politici naționale pentru toată țara. Politicile regionale le face Guvernul, administrația publică, centrală și locală prin Prefecturi, Consilii Județene.

(…)

Un nou caz unic în Europa, noi oferim 17 mandate, le punem pe masă, pentru toate minoritățile, altele decât cele maghiare. Pentru ucrainieni, turci, polonezi, bulgari, italieni. Sigur, nici lucrul acesta nu este în regulă. Viciează, distorsionează, echilibrul de forțe din Parlament.

Guvernul Grindeanu nu ar fi căzut dacă cele 17 mandate de la minorități nu s-ar fi dus la PSD. Era un vot majoritar să mențină Guvernul Grindeanu la butoane care nu avea nicio vină. Au venit minoritățile, cum au venit și acum la învestitura lui Dăncilă și au votat cu PSD-ul”, a concluzionat Remus Borza.

sursa: dcnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.