Guvernul Chinei pregătește câteva miliarde de euro pentru ,,cumpăraturi” în România! Sunt vizate o termocentrală importantă și o uzină metalurgică din Banat

701

Oficialii Ministerului Energiei s-au întâlnit cu oficialii chinezi pentru proiectul construcției termocentralei de la Rovinari.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a deschis reluarea negocierilor cu compania chineză, reprezentată de o delegaţie condusă de vicepreşedintele China Huadian Engineering, Jiang Fangshuai. „Discuţiile cu partenerii chinezi intraseră într-un ritm care părea să nu avanseze în spiritul în care părţile au convenit. Echipele de negociere au avut ultima întâlnire în urmă cu aproape un an, pentru ca, în tot acest timp, singurele discuţii să fie purtate doar prin corespondenţă. Am cerut atât CEO, cât şi Comisiei care funcţionează la nivelul ministerului, să analizăm principalele puncte în care părţile nu au cazut încă de acord şi să organizăm această întâlnire la Bucureşti prin care să stabilim un calendar accelerat de negocieri. Îmi doresc ca negocierile în cazul termocentralei de la Rovinari să ajungă într-un punct comun până la finalul acestui an, pentru ca investiţiile Chinei în România să poată începe”, spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

Ministerul Energiei a solicitat companiei chineze o întâlnire încă de la începutul acestui an, dar, in cauza unor schimbări de management la China Huadian Engineering, acest lucru nu a fost posibil mai devreme.

Proiectul vizează construirea unui grup energetic nou de 600 MW la SE Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Compania chineză a fost selectată în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012 să deruleze în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia această investiţie.

Acum câteva saptamâni, prefectul de Caraș-Severin a confirmat interesul chinezilor pentru combinatul metalurgic de la Oțelu-Roșu. Acesta a fost pus de butuci în anii din urmă atât de investitori italieni, într-o primă fază, iar mai apoi de cei ruși. Relansarea combinatului cărășean ar asigura, încă de la început, câteva mii de locuri de muncă în Oțelu-Roșu, localitatea fiind, practic, părăsită de adulții apți de muncă, care au ales să-și caute de lucru în țările din Vestul Europei.

Ministrul Petcu a avut o întâlnire şi cu Excelenţa Sa Ambasadorul Chinei Xu Feihong, în cadrul căreia a discutat despre proiectele strategice din domeniul energiei în care România şi China sunt partenere. Discuţia a fost una pragmatică şi în detaliu iar concluzia una foarte bună pentru ambele state: atât statul român, cât şi statul chinez, îşi doresc ca negocierile în cazul construcţiei Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă să se finalizeze până la sfârşitul anului. Din discuţie a reieşit inclusiv o abordare comună privind accelerarea negocierilor şi în cazul termocentralei de la Rovinari dar şi interesul Chinei pentru reluarea discuţiilor privind centrala Tarniţa.

LĂSAȚI UN MESAJ