Gunoaie la colț de stradă, într-un oraș care se vrea european. Foto

131

Timişoara încearcă să intre cu dreptul pe drumul Uniunii Europene, dar mereu se poticneşte. Imaginea unei viitoare Capitale Culturale Europene este trădată de clădiri care stau să cadă, gropi în asfalt, hoţi de buzunare, cerşetori, boschetari, parcări neregulamentare, biciclişti ce dau peste tine pe trotuare nemarcate sau pietonale, dar şi mizeria care îngroapă oraşul.

Nu în cele din urmă, maldărele de gunoi de la colț de stradă sunt alte pete negre care întunecă fața frumoasă a Timișoarei. Un exdmplu ar fi intersecţia străzii Amforei cu strada Timiş, unde locatarii au învăţat un obicei: acela de a depozita gunoaiele la punctul de întâlnire a celor două străzi, fără nici o jenă sau bun simţ, faţă de ceilalţi locatari.

Contactaţi, cei de la societatea care se ocupă cu salubrizarea orașului spun că nu au nici o putere de a opri aceste ”obiceiuri” şi că nu pot da amenzi. Toate acestea întră în aria de competență a Poliţiei Locale. Cel mai probabuil, agenții nu au aflat de metehnele oamenilor care locuiesc în zona Dacia.

Tot în acest cartier există o serie de “bizoni”, care se cred mari şi tari, probabil, când își parchează mașinile pe unde apucă: aleg fie zona verde, fie trecerile de pietoni sau trotuarele, blocându-le integral şi obligându-i pe pietoni să iasă în stradă pentru a-și putea continua drumul. Amenzile pentru acești șoferi care parchează neregulamentar tot Poliția Locală ar trebui să le taie.

Cetăţeni de bună credinţă ai acestui oraș, oare cu aşa ceva ne dorim să fim Capitală Europeană a Culturii?

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ