Groapa de gunoi de la Lipova arde de trei săptămâni. Ce măsuri s-au luat?

116

Având în vedere situația de urgență generată de incendiul de la groapa de gunoi a orașului Lipova, produs în data de 03 august a.c, prefectul județului Arad, Florentina Horgea, a dispus convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în ședință extraordinară în data de 18.08.2017.

În cadrul ședinței au fost invitații și reprezentanții localităților Lipova, Zăbrani, Păuliș și Ghioroc, localități ce au depozitat gunoi menajer la groapă.

În urma analizei situației operative din teren au rezultat următoarele aspecte:

Incendiul s-a produs în data de 03.08.2017, ora 03.23 iar timp de 15 zile s-a intervenit fără întrerupere cu forțe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘ Vasile Goldiș ‘ Arad, S.V.S.U Lipova și S.V.S.U Zăbrani. Incendiul nu a putut fi stins datorită prezenței multiplelor focare, prezenței materialului combustibil din abundență, imposibilității refulării apei direct asupra focarelor și întinderii incendiului pe aproximativ 2 ha.

S-a reușit izolarea incendiului în limitele găsite și evitarea propagării la cealaltă parte a gropii de gunoi.

În vederea stingerii incendiului au fost dispuse următoarele măsuri:

— Acoperirea focarelor cu pământ pentru a opri alimentarea cu oxigen a incendiului;

— Monitorizarea permanentă a incendiului și intervenția punctuală și operativă în zonele unde arde cu flacără deschisă pentru a se evita propagarea;

— Comitetele locale pentru Situații de Urgență; Lipova, Zăbrani, Păuliș și Ghioroc vor intervenii cu resurse proprii pentru acoperirea cu pământ a focarelor.

În data de 23.08.2017, prefectul județului Arad, Horgea Florentina și inspectorul șef al I.S.U.J Arad, lt.col Gârbău Cristian, au verificat modul de executarea a măsurilor dispuse în cadrul C.J.S.U.

În urma verificărilor din teren au constat că aproximativ 40% din focare sunt stinse și acoperite de pământ. Se acționează în continuare pentru stingerea celorlalte focare, comitetele locale nominalizate asigurând mijlocele tehnice și resursele umane necesare intervenției.

LĂSAȚI UN MESAJ