Grevă în primăriile din Timiş! Află de când şi cum se vor manifesta funcţionarii

142

Funcţionarii publici din primăriile din judeţul Timiş vor intra şi ei în grevă, la fel ca şi colegii lor din ţară. Protestul nu începe miercuri, ca în alte judeţe, ci joi, când sindicaliştii propun intrarea în primă fază într-o grevă japoneză.

„Federaţia susţine toate formele de protest. Noi am dorit să consultăm membri de sindicat şi le-am propus să demarăm o grevă japoneză pe tot parcursul zilei, joi”, a declarat Tiberiu Negrei, preşedintele Sindicatului PMT.

Momentan nu se ştie câte primării vor fi în grevă şi dacă se va ajunge la oprirea activităţii. Există însă posibilitatea ca unii funcţionari să protesteze spontan chiar miercuri şi să nu muncească.

Sindicatele din administraţia publică sunt nemulţumite de proiectul legii salarizării şi de lipsa de transparenţă şi dialog a guvernanţilor.

„Proiectul nu ține cont de salariile existente în plată, nu echivalează funcțiile intersectoriale, și reglementează acordarea unor sporuri fără nici un fundament, care duc la alte inechități. Astfel, sporul pentru condiții vătămătoare este procent din salariu și nu în acord cu timpul în care se desfășoară activitatea în condițiile respective, cum de altfel au propus toate sindicatele, întrucât acesta afectează starea de sănătate și nu nivelul salarial. Sporul pentru titlul de doctor este condiționat de desfășurarea activității în domeniul respectiv nu și de cerința postului, întrucît salariul este corespunzător postului și nu persoanei.

Pe de altă parte, proiectul nu are o abordare unitară în stabilirea salariilor. Fără nici o justificare unele salarii sunt stabilite la gradația zero, altele conțin sporul de vechime la nivel maxim care, raportate la salariul minim din 2022, dau coeficienți diferiți, în dezavantajul celor cu gradația zero.

De asemenea nu stabilește salariile pentru toți angajații din sistemul bugetar și invocând așa-zisa autonomie, lasă la latitudinea aleșilor locali, stabilirea nivelului salariilor de bază pentru administrația publică locală, situație în care nu putem vorbi de o salarizare unitară în domeniul bugetar”, transmit sindicatele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.