3 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Giarmata, un loc unde condițiile optime de școlarizare sunt ceva normal VIDEO

De o bună bucată de vreme a reînceput veșnica forfotă a învățăceilor la și de la școala. Chiar dacă ministerul în înelepciunea lui a crezut de cuviință să mai taie o săptămână din vacanța cea mare, timpul rămas la dispoziția autorităților a fost îndeajuns.

Acolo unde nu doar sumele de bani contează, ci și implicarea cu trup și suflet a tuturor, de la echipele de muncitori la personalul unității de învățământ, dar și a părinților, care în unele situații au dat și ei o mână de ajutor dezinteresată, rezultatele pozitive se văd de la o poștă.

Sigur că în orașe situația este, de regulă, mult mai bună decât în mediul rural. Dar nu e mereu așa. Una din cele mai plăcute surprize o constituie Școala Gimnazială din comuna Giarmata. Chiar de afară din stradă atrage atenția acoperișul renovat proaspăt. Toate sălile de clasă arată ca noi. Zugrăveala este recentă. Clădirea școlii din Giarmata datează cam din anii 1960. Toate clasele își desfăsoară activitatea în propria sală de clasă.

Profesorul Darius Mirea, directorul școlii, ne asigură că tot ce se vede este și datorită faptului că a găsit înțelegere la conducerea primăriei locale și, în general, a primit cam tot ce a cerut. Iar personalul, indiferent de statulul său, a pus mâna și a ajutat la tot ce s-a putut.

Situația este similară și la școala din satul aparținător Cerneteaz, unde totul strălucește de curățenie. Pentru a reuși aducerea celor care au trecut deja de clasa a IV-a în centrul de comună Giarmata există și un microbuz școlar de capacitate suficientă. Un lucru de asemenea de apreciat este faptul că cei mai mici au un corp separat de clădire pentru nu se încurca cu cei mai mărișori din clasele V-VIII.

Așa se face că acolo unde interesul direcțiunii coincide cu al părinților treburile merg foarte bine, în ciuda numărului destul de ridicat de copii, aproximativ 600, dacă se ține cont și de cele două grădinițe din ambele sate.

Dotarea de top este permanent înnoită pe măsură se găsesc fonduri. În ambele localități ale comunei sunt terenuri moderne de sport cu gazon sintetic, multifuncționale. Se poate juca volei, baschet, handbal sau fotbal. Sau chiar și tenis de câmp. De altfel este bine știut că Giarmata a avut cu ani în urmă o îndelungată tradiție a sportului. Handbaliștii formați aici erau renumiți în campionatul județean din anii 70.

Curtea este și ea deosebită. Copiii stau la umbra unor arbori exotici. După cum explică, foarte încântată de plante, profesoara ValentinaTomiță, aici se pot ține chiar lecții de botanică cu multitudinea de arbori mai greu de găsit în alte locuri.

Evident că aici nu este o școală de sfinți. Și aici mai este câte un năzdrăvan obraznic. Se mai murdărește un perete sau poate se sparge câte un geam. Important este ca prin tact și multă bunăvoință să se rezolve toate problemele la timp și să nu se lase la voia întâmplării, crede directorul Mirea.

Alte subiecte :

Campusul pentru învățământ dual face un pas înainte

Primăria Timișoara a semnat contractul de proiectare - faza SF pentru realizarea investiției „Campusul regional integrat pentru învățământ dual Vest Timișoara”....

Concedierile pe piața IT din Banat nu se întrevăd, deocamdată! Rectorul Universității Politehnica Timișoara vine cu explicația

Zeci de mii de specialiști în domeniul IT din Statele Unite ale Americii și-au pierdut locurile de muncă, într-un an și jumătate. Criza industriei IT...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :