Gărzi de infarct, la propriu și la figurat, pentru medicii din Timișoara!

4020

Gărzi de infarct în centrele de angioplastie primară, la propriu și la figurat. La propriu pentru pacienții care au nevoie de proceduri intervenționale, fiind și 20 de infarcte miocardice pe gardă care trebuie rezolvate astfel. Și pentru cardiologii intervenționiști aceste gărzi reprezintă un adevărat coșmar. Volum imens de muncă, medici insuficienți, centre de infarct foarte puține la număr comparativ cu numărul extrem de mare de pacienți.

Conf.dr. Ruxandra Jurcuț, coordonatorul Centrului de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rarede la IUBCV „Prof.dr.C.C.Iliescu” a declarat pentru DCmedical.ro că ,,munca în gărzile de STEMI este supraomenească. Medicii ar trebui să lucreze organizat pe ture, nu să intre dimineața și să stea până a doua zi, 24 de ore și să rezolve în acest timp peste 20 de infarcte. Există orașe în țară cum e Timișoara, unde există un singur centru de STEMI într-un singur spital, care acoperă 7 zile din 7, iar medicilor le vine rândul de gardă foarte des”.

Într-o postare pe facebook, dr. Jurcuț scria că a venit vremea să deplângă situația infarctelor miocardice, explicând că această situație a apărut din cauza modului deficitar de a gândi evoluția centrelor de angioplastie primară. Standardul privind amplasarea centrelor de infarct este ca acestea să se afle la maxim 90 de minute distanță de pacienți, însă în România distribuția acestora este inegală.

,,România trebuie împărțită cu harta în față, potrivit standardului de 90 minute. Ar trebui adăugate mult mai multe centre”, a mai declarat medicul pentru DCmedical.ro, completând că sunt mari orașe unde nu s-a putut dezvolta programul de STEMI decât cu parteneriat public-privat și cu toate capcanele care derivă pentru pacienți ,,centre unde programul de STEMI este ținut de un spital 7/7 și medicii cu competență sunt absolut sclavii acestui program, cu gărzi enorm de multe”.

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic cardiolog la Spitalul Floreasca din Capitală, acolo unde exista un alt centru de infarct, a mărturisit că are emoții privindu-i pe colegii din laboratoarele de cateterism pentru volumul uriaș de muncă la care sunt supuși aceștia.

,,Cu toții suntem mândri de programul STEMI (cel mai bun program „ever” – cum afirma Ministerul Sănătății în urmă cu puțini ani), dar se ignoră volumul cumplit de mare de muncă pentru un număr incredibil de mic de centre și de medici. Gărzile de infarct din aceste centre sunt un adevărat coșmar…. Și mai larg, bolile cardiovasculare sunt principala problemă de sănătate a României. Cu toate acestea interesul autorităților pentru această patologie este cu totul marginal. Poate Busu ne-a dat o mână de ajutor așa, în felul lui! Să-i urăm însănătoșire grabnică!”, a scris medicul pe facebook.

Gărzile în centrele din Europa au de 20 ori mai puține infarcte de rezolvat

Prof.dr. Dan Deleanu, unul din fondatorii programului STEMI în România, medic cardiolog intervenționist în cadrul IUBCV „Prof.dr.C.C.Iliescu”, a subliniat că în centrele din străinătate volumul de muncă este mult mai mic, de aproape 20 de ori. ,,Într-o gardă sunt rezolvate 2-3 infarcte, în timp ce noi facem 15- 20 infarcte într-o gardă”.

93% dintre medicii români au muncit mai mult de 24 de ore în continuu

Conform unui studiu al Federației Solidaritatea Sanitară, în România o gardă durează în medie 33,3 ore, iar peste 93% dintre medicii români au muncit mai mult de 24 de ore în continuu. Un medic de urgențe ajunge să facă între 5 și 10 gărzi pe lună. Volumul de muncă este enorm și în cazul cardiologilor intervenționiști, cel puțin în București, unde vin cazuri din toată Muntenia, Oltenia și jumătate din Moldova.

Citește articolul integral pe dcmedical.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.