Galerie de artă într-un loc inedit, la Timișoara! O instalație specială va fi amplasată sub un pod

116

Unul dintre cele mai puțin privilegiate spații din sudul orașului, devine galerie de artă, miercuri, 1 noiembrie.

E vorba, mai exact, despre spațiul de sub Podul din Calea Șagului, care devine suport pentru lucrarea de lighting art installation Passage/ Pasaj semnată de Aleksandra Stratimirovic Daggfeldt, o artistă de origine sârbă, care trăiește și lucrează în Suedia. Instalația va ilumina zona de sub Podul din Calea Șagului începând de miercuri de la ora 19:00, iar evenimentul va fi însoțit de cvintetul de suflători al Filarmonicii Banatul.

“În contextul în care Timișoara devine Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 sub semnul simbolic al luminii – “Iluminează orașul prin tine însuți!” -, lucrările de artă urbană trebuie să preia și să reflecte acest deziderat al comunității. Fundația Triade, consecventă programului său de susținere a artei în spațiul public, în parteneriat cu entitățile ce s-au constituit într-un pol activ pentru susținerea acesteia, a obținut finanțarea din partea AFCN și a realizat lucrarea PASSAGE / PASAJ, dând semnalul că orașul își începe marea sărbătoare a Luminii. Am pornit dintr-un loc lipsit de privilegiul centrului, sub un pod dintr-o zonă ”gri” a orașului, tocmai pentru a sugera puterea transformatoare a artei și a luminii”, spune Sorina Jecza, președintele Fundației Triade.

Passage/Pasaj este o instalație site-specific, ce folosește drept mediu de expresie lumina. Artista a fost inspirată de simplitatea arhitecturală distinctă a podurilor, de amplasarea ritmică a grinzilor și a stâlpilor acestora, precum și de diversitatea spațiilor imaginare care apar sub poduri.

Proiectul este finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național și face parte din programul de artă în spațiul public al Bienalei Art Encounters.

LĂSAȚI UN MESAJ