Gala maturității teatrale s-a mutat la Timișoara-VIDEO

262

Acum un sfert de secol a pornit la drum o inițiativă lăudabilă dar despre care puțini specialiști au crezut că va dăinui. Lumea teatrului românesc a simțit nevoia de a se întâlni măcar o dată pe an în număr cât mai mare și de a oferi o mică parte de recunoștiință celor mai buni din multul ce ar merita.

La această aniversare de 25 de ani, Gala Premiilor Uniter a ajuns să fie găzduită de Timișoara. Luni seara, în sala Teatrului Național, se vor înmâna celor mai merituoși deja celebrele premii pentru activitatea pe anul 2016.

Principalii răspunzători vor fi, ca de obicei, Ion Caramitru, președintele UNITER, și Aura Corbeanu, directorul executiv.

Nu este pentru prima dată când prestigioasa Gală este… pe drumuri. Până acum a mai fost la Sibiu, chiar în anul în care orașul era centrul cultural al continentului. A mai fost găzduită și de Iași, Oradea, dar și de Cluj. Ba mai mult decât atât, din unele motive tehnice, evenimentul a fost realizat de două ori în studiouri de televiziune, nu pe scena unui teatru. Important este să nu se poticnească și să merga mai departe.

Dar toate aceste modificari si aventuri ale Galei sunt firești, în opinia președintelui Caramitru, ce a adus în discuție esenta teatrului, ce se poate asemui cu o esenta a schimbării.
Chiar ideea de UNITER a pornit în zilele acelui decembrie 1989 când, aflat la Cluj, actorul Caramitru asculta la Radio Europaa Liberă evenimentele de la Timișoara. Iar cum circuitul este veșnic, acum evenimentul are loc la noi în oraș, prevestind acel hei-rup de foc ce va fi anul 2021.

Pentru activitatea din anul 2016 vor fi premiate 11 categorii de actori și producții. Dar se vor mai acorda și premiile pentru întreaga activitate, premiul de excelență, premiile speciale și premiul pentru cea mai bună piesă românescă a anului.

Nominalizăile pentru premiile UNITER au fost făcute de un juriu de selecție format din: Monica Andronescu, Alice Georgescu, Mircea Morariu. Iar juriul ce va acorda premiile este format din următorii oameni de teatru: Alexandru Darie, Dana Dogarru, Luana Drăgoiescu, Florica Ichim și Maria Sârbu.

Cu aceast prilej au fost făcute două propuneri mai mult decât onorante. Primarul Nicolae Robu a cerut acordul de a realiza o nouă Gala UNITER la noi în oraș în anul 2021. Ca răspuns, Ion Caramitru a replicat că va încerca, din postura sa de senator al Parlamentului European al Culturii, să propună la ședința de lucru de la Rotterdam ca reuniunea anuală a acestui for să fie găzduită tot aici în anul 2021.

Din cele două propuneri, dacă se realizează măcar una și tot ar fi un success al implicării culturale timișorene în diseminarea fenomenului artistic.

„Din când în când, Gala își ia cortul în spinare și poposește în câte un teatru dispus să-i lase ușile deschise pentru a-și etala vedetele. De toate vârstele, de toate genurile, de toate culorile. În fiecare an, o bucurie simplă și profundă bântuie sala plină ochi de spectatori și ecranele de privitori. De aici și din toată lumea. De ziua teatrului, bucuria lui! Astăzi, la 25 de ani de viață, sărbătorim Gala la Timișoara, orașul schimbărilor profunde din istoria țării. Capitala Culturala a Europei! E o Gală fericită la maturitate!”, apreciază, plin de optimism, Ion Caramitru, Președinte UNITER.

LĂSAȚI UN MESAJ