Furau la greu din banii contribuabililor! O primarie din vestul țării e protagonista acestui scandal

1501

Două funcţionare de la compartimentul Taxe şi Impozite din Primăria Nojorid, județul Bihor, inspectoarea Luminiţa Chifor şi referenta Florica Crainic, prinse că s-au înfruptat ani la rând din banii încasaţi de la locuitorii comunei. Amploarea scandalului a făcut ca faptele să nu poată fi băgate sub preş, aşa că femeile au fost zburate din instituţie, prin demisii de nevoie, iar apoi denunţate şi la Parchet, pentru delapidare.

Totul a ieșit la iveală în 4 septembrie, după ce mai mulți contribuabili s-au trezit că, deși și-au plătit taxele și impozitele locale, figurau în evidențele primăriei cu datorii. Îngrijoraţi, oamenii au început să-şi caute chitanţele păstrate prin sertare pentru a dovedi că au făcut plăţile. Când s-au adunat mai mulţi, la începutul lunii septembrie, s-au dus la Primărie să lămurească lucrurile, scrie ebihoreanul.ro.

„Se pare că funcţionarele au fotocopiat file din chitanţiere şi oamenilor le-au dat astfel de copii în schimbul banilor încasaţi, fără să-i înregistreze în contabilitate. Originalele, probabil, le-au folosit corect, pentru alţi cetăţeni, ale căror taxe şi impozite au fost consemnate în calculatoare”, susține un consilier local.

Luate la întrebări de primarul Tudor Baba, femeile au cedat rapid. În lacrimi, au recunoscut că şi-au oprit banii pentru ele, iar a doua zi şi-au scris demisiile, promiţând că vor acoperi prejudiciile. „Numai să nu iasă zarvă”, adică să nu fie date pe mâna „organelor”.

„S-au descoperit chitanţe falsificate, pentru sume care nu au fost introduse în contabilitate, şi s-a făcut o cercetare preliminară. Pe 5 septembrie, şi-au prezentat demisiile la zi, fără preaviz”, a explicat consilierul juridic Ioan Bohuş.

Înainte, însă, din dispoziţia primarului, inspectoarea şi referenta au fost puse să dea note explicative. Cert este că femeile nici măcar nu știau cât au furat.

Prejudiciul estimat de primărie este de 100.000 lei.

„Am precizat suma estimată în plângerea pe care am înaintat-o la mijlocul lunii noiembrie la Parchetul Oradea. Mai multe nu putem spune, pentru că este o anchetă penală în curs”, susține primarul Tudor Baba.

Cele două femei au o situație materială de invidiat în sat. Chifor, de pildă, deţine o casă părintească, un teren agricol şi unul intravilan, ambele cumpărate, plus două maşini, iar Crainic are şi ea casă dichisită şi maşină, ba şi o fermă, netrecută, însă, în declaraţia de avere. Chifor a făcut chiar şi politică, la un moment dat ajungând şefa organizaţiei de femei a PDL la nivel local.

În plus, aveau salarii bune: Chifor câştiga lunar 5.616 lei, plus încă 347 lei ca indemnizaţie pentru hrană, iar Crainic 4.950 lei, plus norma de hrană, tot de 347 lei pe lună. Şi-au completat adesea veniturile salariale şi cu altele, suplimentare, tot în baza statutului lor de funcţionar public. Recent, de exemplu, la alegerile prezidenţiale, Chifor a fost vicepreşedinte al Biroului secţiei de votare din satul Apateu, iar Crainic la cea din Chişirid, ca membre ale Corpului Experţilor Electorali, ceea ce le-a mai adus încă aproape 2.000 lei în plus.

Sursa: ebihoreanul.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ