Frenezie a zborului pe cerul Timișoarei, transformat într-o scenă pe care au defilat zmeie colorate. GALERIE FOTO-VIDEO

575

Începând de astăzi, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara a trecut la un nou statut. Alături de celelalte două aeroporturi, a căpătat titlul onorant de aerodrom. De dimineață și până seara târziu, aici a avut loc o adevarată frenezie a zborului. Au decolat și au aterizat, uneori cam forțat, sute de zmeie.

Noul aeroport al zmeielor s-a bucurat de o vreme numai bună. Soarele a fost prezent cu măsură, norii și-au făcut și ei apariția, insă nu pentru mult timp, iar temperatura aerului a fost potrivită. Un specialist al zborului, ca Dan Piroi, inițiatorul Festivalului, ar aprecia că au fost condiții meteo perfecte pentru decolat.

De ziua celor mici, instituția de învățământ universitar situată pe Calea Aradului a fost unul dintre locurile de atracție din Timișoara. Aici au venit copii de toate vârstele, de la bebeluși din cărucioare, la prichindei de o șchioapă sau mai mărișori, cu toții însoțiți de părinți și de bunici, pentru a participa la primul Festival Internațional de Zmeie. Preț de câteva ore, cerul s-a transformat într-o scenă de spectacole, unde fel de fel de creaturi zburătoare și-au arătat măiestria. Un stand anume rezervat a fost ocupat integral de specialiștii acestei arte. A fost o adevărată bucurie să-i urmărești pe cei ce struneau cu corzi solide zmeie de cele mai felurite forme și de mărimi incredibile. Pe cer evoluau lin, de parcă acolo le este locul, un cal, o caracatiță uriașă cu o multiplă coadă incredibil de lungă, un tigru galben ca mierea, un rechin fioros ce băga spaima în fricoși. Toate făpturile se uitau de sus la cei ce forfoteau jos, în iarbă. La festival mai erau prezenți o arătare nedefinită de culoare albastră, dar și un uriaș cățel negru ce avea forma și dimensiunile apropiate de cele ale unui elefant.

În lumea basmelor, dar și a zmeielor cu sfoară și coadă, totul e posibil. În popor este folosită, de regulă, sintagma „când va zbura porcul”, pentru a exprima o acțiune imposibilă. La Universitatea de Agronomie, ce-i drept, nu a fost nici un porc zburător, dar chiar daca ar fi fost, nimeni nu s-ar fi mirat prea tare. Poate până la ediția urmatoare va zbura și porcul.

Mai multe corturi amenajate pe aleea principală au atras copii. Tineri îndemânateci îi ajutau pe cei mici să-și construiască propriul zmeu. Cu răbdare și atenție, din bucăți de plastic, hârtie sau țesături, dar și câteva bețe legate toate cu o sfoară, se înfăptuia în cele din urmă aparatul de zbor. Unii copii au rămas dezamăgiți de faptul că nu pot urca în zmeiele construite de ei. Pe tăpșanul alăturat, alți voluntari îi învățau ce trebuie să știe orice pilot de zmeu: de unde bate vântul și încotro să alerge. Un pic de noroc, plus ambiție, și gata, creația fiecăruia a decolat. Bucurie mare pe prichindei, dar mai mare pe fețele părinților. Chiar și așa, copiii se plictisesc repede: unii vor înghețată, alți mai mici ,,un pui de somn”. Cei mai curioși din fire se îndreaptă către celelalte standuri. Observă ateliere unde se pictează sub îndrumarea studenților de la Facultatea de Arte Plastice, dar și un stand de modelaj, unde un tânăr sculptor renumit îi inițiază în tainele lutului transformat în personaje.

Tații au răsuflat ușurați în momentele în care cei mici au alergat să cunoască toate activitățile puse la dispoziție. În sfârșit au putut să se joace în liniște cu zmeele. Lumea s-a întors pe dos: în timp ce copii ședeau moleșiți de căldură cu răcoritoarele în față, părinții alergau cu sfoara zmeului, retrăindu-și iar și iar copilăria. Nu voiau deloc să plece.

La toate aceste activități deosebite se poate participa până seara târziu, dar și mâine, întreaga zi, la aerodromul Universității de Agronomie. În plus, vor fi lansări de carte, muzică la scena de la aeroport, cu nu mai puțin de noua trupe cunoscute, dar și zmeie luminoase și multe alte surprize încă nedezvăluite.

Totuși, una din surprize a fost parțial devoalată. Poetul Șerban Foarță, cel ce din copilărie cunoaște tainele sforii ce zbârnâie și zmeului din cer,  își va lansa o inedită „Enciclopedie a zmeielor”. Lansarea se va face nu doar către publicul cititor, ci și către Înaltul Văzduhului. Versurile vor zbura în aer. Cartea obiect este (cum altfel?) de forma trapezoidală a unui zmeu și cu coadă atânândă. Astfel, maestrul va face un cadou celor ce visează la zbor, dar se și cadorisește de ziua sa ce va veni în curând cu volumul „Scripta Volant”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.